Trei bombardiere americane B-52 au zburat deasupra Poloniei și României, după care au revenit în SUA

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturile de Twitter și Telegram, pe 15.04.2022, trei bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au patrulat la granițele NATO, după care au traversat Oceanul Atlantic și au revenit în SUA, la Baza Aeriană Minot.

Cele trei aeronave au decolat de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie, după care au urmat un traiect de zbor prin Marea Nordului, Olanda, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Acestea au întors în apropiere de București și au survolat Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania, Olanda și Marea Nordului.

În apropierea coastelor britanice, bombardierele strategice americane au fost realimentate în aer de două avioane-cisternă de tip KC-135R Stratotanker (LAGR401 și LAGR402), după care au traversat oceanul și au revenit în SUA.

Probabil că, pe lângă descurajarea Federației Ruse, ultima misiune îndeplinită în Europa de bombardierele americane B-52H a avut și un caracter protocolar. Acest fapt rezultă din traiectul de zbor al aeronavelor, care au evoluat în apropierea capitalelor principalelor state din flancul estic al NATO, respectiv Varșovia (Polonia) și București (România).

Între cele trei bombardiere strategice B-52H participante la misiune au fost identificate aeronavele cu numerele de înregistrare 61-0003 și 60-0044. Probabil, cea de-a treia aeronavă, a fost cea cu numărul de înregistrare 61-0039.

 

SUA au adus în Europa 4 bombardiere strategice de tip B-52H

 

Este posibil ca cea de-a patra aeronavă de acest tip, cu numărul de înregistrare 60-0018, să nu fi participat la misiune din cauza unor probleme tehnice, urmând să revină în SUA după remedierea acestora.

După cum este cunoscut, patru bombardiere strategice americane B-52H au fost aduse în Marea Britanie în luna februarie 2022, pentru îndeplinirea unei misiuni de tip Bomber Task Force în teatrul european.

Pe parcursul staționării în Europa, perechi de bombardiere de acest tip au efectuat zboruri în spațiul aerian al României pe 04, 07 și 29 martie, precum și pe 05 aprilie.

În afară de cea de astăzi, misiunea cea mai complexă a aeronavelor de acest tip a fost efectuată pe 29.03.2022, cu participarea a trei din cele patru avioane B-52H. Două dintre acestea au zburat deasupra României, iar cea de-a treia s-a deplasat în zona Golfului Persic.

Trebuie subliniat și faptul că bombardierele americane dislocate temporar în Marea Britanie au participat, în mai multe rânduri, la activități desfășurate în zona Norvegiei, unde, în perioada 14-31 martie, s-au desfășurat manevrele NATO cu numele de cod Cold Response-2022.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel