Treaba lor era să păzească Moscova, dar Kremlinul i-a trimis în Ucraina - O jumătate de an mai târziu, erau decimați. ”Va dura ani pentru a completa efectivele”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: facebook, ministerul rus al apărării
Foto: facebook, ministerul rus al apărării

Serviciul de informații al Ministerului Britanic al Apărării publică în mod regulat informații, oarecum mai sensibile, despre situația de pe câmpul de luptă ucrainean. 

Marți, ea a anunțat pe Twitter, canalul obișnuit de comunicare, că „elementele forțelor ruse, care s-au retras din regiunea Harkiv, aparțin Armatei 1 de Gardă Blindate (1-я гвардейская танковая Краснознаменная армия), subordonată Districtului Militar ”Vest”.

Acesta ar putea fi și unul dintre motivele pentru care președintele rus Vladimir Putin l-a concediat pe comandantul Districtului Militar de Vest, Generalul colonel Roman Berdnikov, cel care a preluat funcția de comandant abia pe 26 august, fiind înlocuit de generalul colonel Aleksandar Lapin.

Informația a fost publicată de serviciul militar de informații ucrainean, menționând că aceasta este a doua schimbare de la începutul agresiunii ruse.

Cifrele ministerului britanic al apărării indică faptul că unitatea de elită  Armata 1 de Gardă Blindate a suferit pierderi grele în prima fază a agresiunii ruse și nu a fost reînnoită complet înainte ca forțele ucrainene să lanseze un contraatac surpriză în regiunea Harkiv. 

Informațiile militare britanice anunță cu Armata 1 de Gardă Blindate este una dintre prestigioase unități rusești, care are ca sarcină principală de a apăra Moscova, inclusiv în cazul unui atac al forțelor Alianței Nord-Atlantice.

Concluzia informațiilor britanice este că întregul sistem al Districtului Militar de Vest a fost grav destructurat, iar forțele convenționale ruse de elită au fost foarte slăbite. „Va dura ani pentru ca Rusia să restabilească aceste capacități”, se mai arată în comunicatul serviciilor de informații militare ale Marii Britanii.

Adjectivul ”de gardă” denotă că este vorba de o unitate de elită compusă din ofițeri și soldați special selectați, loiali, bine pregătiți și echipați, cu sarcina de a avea grijă de ocrotirea personală a celor mai înalţi conducători de stat, şi conducători militari şi pentru îndeplinirea funcţiilor onorifice.

 

Unitate de elită

 

Armata 1 de Gardă Blindate (1-я гвардейская танковая Краснознаменная армия) își are rădăcinile în cel de-al Doilea Război Mondial și a fost formată ca Prima Armată de Tancuri în iulie 1942. 

A luat parte la bătăliile de la Stalingrad unde a suferit pierderi grele, așa că a fost reformată în ianuarie 1943 și apoi a luat parte la celebra bătălie cu tancuri de lângă Kursk și, în cele din urmă, la cucerirea Berlinului.

După încheierea războiului, a rămas în Germania de Est, ceea ce a făcut din aceasta o unitate de apărare împotriva primei lovituri NATO. Odată cu căderea Zidului Berlinului, s-a retras la Smolensk și a fost desființat în 1999. În cadrul planului de întărire a forțelor convenționale ale președintelui rus Vladimir Putin, Armata 1 de Gardă Blindate a fost reînnoită în 2014, în noiembrie, după anexarea Crimeei.

A participat, după debutul agresiunii împotriva Ucrainei, la asediul Cernihivului unde, potrivit unor informații neconfirmate, a pierdut peste 400 de membri și un număr mare de echipamente.

Unitățile din acea armată, divizia motorizată a Gărzii „Taman” și divizia de tancuri a 4-a Gardă „Kantemirovska” erau considerate cele mai bine echipate și antrenate unități, cu cea mai mare capacitate ofensivă dintre toate formațiunile blindate rusești.

Asta nu i-a ajutat să cucerească Cernihivul, din care au fost retrași la sfârșitul lunii martie, iar acum membrii unității de elită din regiunea Harkiv au fost nevoiți să se retragă încă o dată.

Citește și: Analiză asupra Unităților de Gardă ale Armatei britanice. Misiuni specifice unităților de infanterie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel