Tratatul INF. Riabkov aruncă responsabilitatea pe seama SUA

Sebastian Florea |
Data publicării:
Armata SUA
Armata SUA

Serghei Riabkov a declarat că SUA vor fi în totalitate responsabile pentru rezilierea Tratatului INF.

Statele Unite ale Americii (SUA) vor fi 'în totalitate responsabile' pentru rezilierea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a afirmat marţi ministrul-adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov, după negocierile de la Geneva care nu au permis 'niciun progres'. De rezilierea tratatului 'va fi în totalitate şi pe deplin responsabilă partea americană', a declarat Riabkov, citat de agenţiile ruse de presă, după negocierile care au avut loc pe marginea acestui tratat încheiat în timpul Războiului Rece şi din care SUA ameninţă să se retragă.

Riabkov şi-a exprimat convingerea că SUA au venit la negocieri având deja pregătit deznodământul acestora. 'Rusia va depune toate eforturile pentru menţinerea tratatului până când SUA nu o vor înştiinţa în mod oficial despre retragerea din acesta', a mai declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, citat de RIA Novosti. În ceea ce priveşte Rusia, ea nu ia în calcul o retragere unilaterală din acest tratat, pentru că aceasta ar fi un lucru 'iresponsabil', potrivit lui Riabkov.

Reuniunea americano-rusă a avut loc la aproape trei luni după ce preşedintele Donald Trump şi-a manifestat intenţia de a retrage SUA din tratatul INF, invocând încălcarea acordului de către Rusia. Secretarul american de stat, Mike Pompeo, i-a cerut ulterior Rusiei să-şi distrugă în termen de 60 de zile rachetele balistice 9M729, în caz contrar la începutul lunii februarie SUA îşi vor suspenda angajamentele asumate în baza tratatului INF. Dar şi Rusia la rândul ei susţine că SUA încalcă tratatul prin desfăşurarea rachetelor MK-41 în Europa sau prin ameninţarea cu folosirea unor drone ce au un potenţial de atac similar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel