Tratatul INF. Reacția lui Putin la posibila retragere a SUA

Sebastian Florea |
Data publicării:

Vladimir Putin susține că retragerea Statelor Unite din Tratatul INF ar putea distruge întregul sistem de control al armelor.

Retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) ar putea afecta întregul sistem de control şi neproliferare a armelor de distrugere în masă, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin la o reuniune a Ministerului rus al Apărării, notând că desfăşurarea sistemului balistic american Aegis adaptat pentru uz terestru în România este chiar o încălcare a acestui tratat.

'Declaraţia Statelor Unite privind retragerea din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare provoacă îngrijorare serioasă. Acest pas poate avea consecinţe foarte negative şi va slăbi considerabil securitatea regională şi globală', a notat Putin. 'În perspectivă, aceasta ar putea însemna de fapt degradarea şi chiar ruinarea întregii arhitecturi de control şi neproliferare a armelor de distrugere în masă', a spus liderul rus. Ca pretext, 'ei folosesc metoda obişnuită şi trivială de a acuza în mod neîntemeiat Rusia că şi-a încălcat angajamentele în temeiul tratatului, pe care ei le-au încălcat şi, în plus, le-au încălcat demult', a adăugat Putin.

În mod specific, desfăşurarea de către SUA a sistemului Aegis în România şi, în viitorul apropiat, în Polonia reprezintă o încălcare directă a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare, deoarece aceste lansatoare pot fi folosite pentru lansarea de rachete de acest tip, a notat Putin, citat de TASS. 'Acum ei au apărut pe teritoriul respectiv, încălcând tratatul', a spus Putin. Printre altele, Vladimir Putin a declarat că nimic nu poate opri Rusia şi Statele Unite să poarte discuţii cu alte ţări despre posibilitatea de a adera la Tratatul INF de control al armelor, în pericol de desfiinţare.

Statele Unite au dat Rusiei un ultimatum de 60 de zile să vină cu un răspuns clar la ceea ce Washingtonul spune că este o încălcare a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare între Moscova şi Washington. Pactul menţine rachetele americane şi ruse cu rază medie de acţiune afară din Europa. Washingtonul a vorbit deja despre retragerea din tratat, cu excepţia cazului în care Rusia se întoarce la ceea ce el numeşte o 'aplicare integrală şi verificabilă'.

Moscova neagă că încalcă tratatul şi acuză în schimb Statele Unite că nu îl respectă. Ambele părţi au remarcat că alte ţări rămân libere să dezvolte arme interzise în virtutea tratatului şi Statele Unite şi-au exprimat în special îngrijorarea cu privire la China, în timp ce consilierul prezidenţial american pentru securitate naţională John Bolton a avertizat Moscova că rachete chineze pot lovi teritoriul Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel