Tratatul INF, negocieri NATO - Moscova. Stoltenberg, avertisment

Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a participat la reuniunea cu Rusia pe tema Tratatului INF.

Moscova nu a manifestat nicio intenţie de a renunţa la programul său de rachete, dezvoltat, potrivit Occidentului, cu încălcarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), şi-a exprimat vineri regretul secretarul general al NATO, la finalul unei reuniuni cu participarea ministrului-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov, informează AFP. 'Nu s-a înregistrat niciun progres real în timpul reuniunii. Rusia nu a manifestat intenţia de a-şi schimba poziţia', a declarat Jens Stoltenberg după reuniunea Consiliului NATO-Rusia cu Serghei Riabkov, la Bruxelles.

'Tratatul este în pericol. Situaţia este foarte serioasă', a avertizat el. Jens Stoltenberg a precizat totodată că 'Rusia are încă timp să se conformeze obligaţiilor tratatului', care interzice utilizarea de rachete cu o rază situată între 500 şi 5.000 de kilometri. NATO nu-şi fac iluzii în legătură cu fermitatea Rusiei, chiar dacă Moscova a decis să-l trimită pe ministrul său adjunct al afacerilor externe la o reuniune a ambasadorilor celor 29 de ţări membre ale Alianţei, a explicat pentru AFP o sursă diplomatică. Negocierile directe de la Geneva dintre americani şi ruşi, semnatarii Tratatului INF în 1987, nu au dus la niciun rezultat. 'Ruşii trag de timp', a deplâns un alt diplomat.

La 4 decembrie Moscovei i s-a dat un ultimatum de 60 de zile pentru a-şi respecta angajamentele şi acesta va expira la 2 februarie, a amintit Jens Stoltenberg. 'Începând cu 2 februarie, americanii vor lansa procedura de retragere şi aceasta va dura 6 luni, ceea ce oferă Rusiei încă o oportunitate să se conformeze obligaţiilor sale', a adăugat secretarul general al NATO. 'Discuţiile sunt dificile şi dezacordurile cu Moscova sunt serioase', a recunoscut Stoltenberg. 'Însă eu sunt convins de necesitatea de a ne întâlni atunci când tensiunile sunt crescute, chiar dacă nu am putut rezolva problema', a mai spus el.

Vor fi organizate noi reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia, instanţă consultativă între cele două blocuri, a asigurat Stoltenberg. NATO consideră că Moscova a încălcat Tratatul INF prin noul său sistem de rachete cu rază lungă SSC-8 (potrivit nomenclatorului NATO) şi au cerut distrugerea noilor rachete. 'Rusia încearcă să deturneze atenţia, denunţând rachetele-ţintă (ale NATO) folosite pentru a testa interceptoarele sistemelor de apărare, însă acestea nu încalcă tratatul', a subliniat Stoltenberg. 'Nu există noi rachete americane în Europa, ci noi rachete ruse care subminează tratatul', a insistat el. 'NATO le-a cerut autorităţilor militare să examineze consecinţele unei lumi fără Tratatul INF cu Rusia, care ar continua să dezvolte rachete, însă nu vreau să fac speculaţii asupra rezultatelor muncii lor', a mai spus secretarul general al Alianţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2022 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy