Tratat Nuclear. Rusia, îngrijorată și de acordul START, după ruperea INF

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Ministrul-adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov
Ministrul-adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov

Rusia şi-a exprimat joi preocuparea că, după ce Statele Unite şi-au anunţat retragerea din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), nu va fi reînnoit nici START, un alt acord pe aceeaşi temă, care va expira în curând.

Negocierile pentru prelungirea Noului START, semnat în 2011, referitor la reducerea armamentelor nucleare, ar trebui să înceapă anul acesta, a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe.

START (acronim Strategic Arms Reduction Treaty - tratatul de reducere a armamentului strategic) a fost încheiat pe termen de 10 ani, deci va expira în 2021. Comentariile lui Riabkov, citate de TASS şi preluate de Reuters, arată că renegocierea ar putea fi perturbată anul viitor de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite. "De aceea trebuie să facem asta anul acesta", a explicat el.

SUA au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că se retrag din INF, după acuzaţii repetate că Rusia încalcă acest tratat prin care erau interzise rachetele nucleare cu rază medie de acţiune, lansate de la sol. Moscova, care respinge acuzaţiile, a luat ulterior o decizie similară. Ca urmare INF urmează să îşi înceteze valabilitatea în şase luni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel