Transnistria, dependentă de UE și Republica Moldova. Creștere semnificativă a exportului

Tudor Curtifan |
Data publicării:

La începutul lunii decembrie, comerţul exterior al Transnistriei a constituit $1,752 mlrd. Cu 30% mai mult decât în anul trecut. Însă deși urmărește independența, cifrele devin interesante în momentul în care ele ne arată o creștere spectaculoasă a exporturilor către UE și Republica Moldova.

Mai mult de o treime din exporturi ($236,8 mil.) au revenit Uniunii Europene, acestea crescând cu 42,2%, deşi autorităţile autoproclamatei RMN îşi declară dorinţa de integrare în Uniunea Economică Europeană (UEEA), informează portalul deschide.md. În acelaşi timp, exporturile în UEEA au constituit doar $69,1 mil., iar ponderea acestora în volumul exporturilor a scăzut într-un an de la 13,7% până la 10,6%.

Cele mai multe exporturi au fost efectuate în Moldova, unde Transnistria nu vrea să revină. Ponderea acestora în volumul exporturilor a fost de 29,6% ($193,1 mil.). Este vorba în special de energia electrică de la CERS Moldovenească, amplasată în apropiere de Tiraspol şi care aparţine grupului rus „Inter RAO".

În acelaşi timp, Rusia, spre care tinde Transnistria, se află pe locul patru cu $66,2 mil.

Exporturile au fost asigurate în special de metale şi produse metalice, a căror pondere s-a majorat de la 41% la 44%. Pe locul doi se află resursele energetice şi de combustibil (energia electrică) – 17% (-3 p.p.), urmate de produsele alimentare şi materiile prime – 16% (+3 p.p.).

În structura importului domină resursele energetice şi de combustibil (în general, gazul rusesc) – 36% (+2 p.p.), metalele, în special, fierul vechi în calitate de materie primă pentru industria metalurgică – 19,5% (+1,5 p.p.), şi produsele alimentare şi materiile prime – 11,2% (-2,4 p.p.).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel