Transferul avioanelor F-35 catre Turcia ar putea dura încă doi ani

Cristian Soare |
Data publicării:
F-35 Lockheed Martin
F-35 Lockheed Martin

Pentagonul a declarat, luni, că piloții turci și personalul pentru întreținerea avionul de luptă F-35, vor fi instruiți în statul Arizona, iar cursurile vor începe în cel mai scurt timp.

"Piloții și întreținătorii turci pentru avioanele F-35 au ajuns deja la baza aeriana Luke", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Rob Manning.

Manning a afirmat că, în urma acordurilor stabilite, SUA păstrează custodia aeronavelor până când acestea sunt transferate țărilor partenere iar porcedura, care va avea loc în mod normal după terminarea pregătirilor de către toţi parteneri, va dura aproximativ unu până la doi ani.

Turcia a fost interesată de programul F-35 încă din 1999. Industria turcească de apărare a avut un rol activ în producția de aeronave, Alp Aviation, AYESAS, Kale Aviation, Kale Pratt & Whitney și Turkish Aerospace Industries au fost producatoare de piese pentru primele avione de luptă F-35

Cu toate acestea, Senatul SUA a decis interzicerea vânzării către Turcia a avioanelor de luptă F-35, produse de Lockheed Martin. Premierul Turciei a reacționat și a acuzat decizia SUA pe care o consideră împotriva parteneriatului strategic dintre cele două state. Masura privind restricţionarea vânzării către Turcia a avioanelor de luptă F-35, a venit ca masură împotriva deciziei Ankarei de a  achiziționa  sistemului de apărare aeriană S-400 din Rusia.

Proiectul de lege trebuie reconciliat cu cel adoptat deja de Camera Reprezentanților în mai și o măsură de compromis trebuie adoptată apoi de ambele camere și semnată de președintele Donald Trump.

"Guvernul american nu a făcut o determinare cu privire la participarea viitoare a Turciei la programul F-35 Joint Strike Fighter", a declarat Manning ca răspuns la o întrebare despre poziția Pentagonului faţă de decizia Senatului

În plus, alt purtător de cuvânt, Lieut. Colonelul Mike Andrews, a declarat că Pentagonul"nu comentează legislația propusă", iar piloții turci vor continua formarea atâta timp cât "ceva" nu se schimba.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel