Trafic ilegal de armament rusesc cu nave ucrainene

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 14 noiembrie, Europol a informat pe site-ul oficial că, în urma unei anchete desfășurate pe durata a doi ani, s-a reușit destructurarea unui mare grup infracțional organizat, implicat în trafic de armament și spălare de bani. Rețeaua criminală, formată din ucraineni, spanioli și letoni transporta ilegal arme și muniții de proveniență rusească în principal în zonele de conflict din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Transporturile ilegale erau încărcate pe nave de transport ucrainene împreună cu armament de proveniență legală. Traficanții au transportat arme și armament greu, inclusiv tancuri, prin Marea Mediterană. Grupul infracțional era bine dezvoltat și desfășura activități criminale complexe la nivel internațional, reușind inclusiv scoaterea din închisoare a unui căpitan de navă, care fusese reținut pentru trafic de armament de către autoritățile elene.

Rețeaua criminală a instituit un sistem bine organizat de spălare a banilor, care i-a permis investirea veniturilor ilicite în afaceri legale. Profiturile au fost trimise în paradisuri fiscale înainte de a fi transferate în țări cu un control financiar redus. Activele au fost apoi transferate în conturi bancare din țările europene, în principal Elveția și Regatul Unit. De acolo, infractorii au transferat banii în Spania unde au fost folosiți în activități comerciale legale.

2. -imagine fara descriere- (trafic_arme_1_52921500.jpeg)

Potrivit Europol, anihilarea grupului a fost posibilă după ce au început să apară fisuri în securitatea acestuia și a avut loc o dispută între liderii grupului cu privire la controlul activităților de transport naval. În urma anchetei, peste 50 de activități financiare au fost înghețate, iar 18 proprietăți în valoare de aproximativ 10 milioane de euro au fost confiscate.

Comentariul autorului: Piața neagră de armament și tehnică militară continuă să fie atractivă și să genereze profituri ilegale semnificative, mai ales în contextul în care grupările ilegale sau neguvernamentale reprezintă forțe combative în conflictele din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, iar embargoul internațional le limitează accesul la arme. 

Armamentul rusesc, în special cel de generații anterioare, este cel mai traficat pentru că există din abundență în zonele apropiate, are un preț scăzut și poate fi destul de ușor de procurat datorită controlului deficitar și al nivelului ridicat de corupție din statele foste sovietice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel