„Friendly fire” rusesc. Rușii și-au doborât singuri un Su-25. Gen. ucrainean Olesciuk: Confirmăm, nu noi am lansat racheta. Țineţi-o tot așa

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-25 / FOTO: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Su-25 / FOTO: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Forțele ruse și-au doborât propriul avion de atac Su-25, a declarat comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, generalul Mîkola Olesciuk. Rapoartele anterioare spuneau că aeronava a fost distrusă de ucraineni.

Anterior, canalele ruse Telegram au raportat că un Su-25 a fost doborât peste regiunea Mîkolaiv din sudul Ucrainei. Atunci rușii au scris că avionul a căzut la sol pentru că pilotul său și-a pierdut orientarea, a informat Unian.

„Pot spune cu încredere că nu apărarea antiaeriană ucraineană a doborât avionul de atac rusesc Su-25! Acestea au fost acțiuni precise și coordonate ale artileriștilor ruși, pentru care le mulțumesc enorm în numele poporului ucrainean! Ține-o tot așa!” – a scris generalul Oleșciuk, duminică seara, pe Telegram.

Bloggerii ucraineni au precizat că avionul a coborât în ​​estul Ucrainei, unde, împreună cu un alt avion, ataca pozițiile forțelor ucrainene .

„În ceea ce privește avionul Su-25 eliminat – nu am nicio informație că cineva a lucrat la el (deși nu o exclud). Astăzi în jur 11 aeronave de luptă (decolate de pe aerodromul Millerovo, Rusia) ne-au atacat în formație pozițiile din est, în urma cărora un avion s-a prăbușit” - a scris un blogger ucrainean, citat duminică de Unian.

Forțele de apărare ale Ucrainei au anunțat luni că 1.090 de soldați ai armatei de ocupație ruse au murit pe front în ultimele 24 de ore. Au fost distruse 44 de tancuri, 60 de vehicule blindate, 38 de sisteme de artilerie, trei sisteme de rachete, 12 drone și 60 de vehicule inamice.

 

Nu e prima oară când rușii își doboară propriile avioane

 

De la începutul invaziei din Ucraina, trupele ruse și-au doborât mai multe aeronave, în urma unor incidente de tip “friendly fire”.

Ultima “ispravă” de acest fel s-a produs pe 06.10.2023,  lângă Mariupol din Donețk, când apărarea antiaeriană rusă și-a doborât propriul avion, un Su-25 sau Su-35S (informațiile diferă în funcție de sursă).

Cu numai o săptămână în urmă, în apropiere de localitatea Tokmak din Regiunea Zaporojie, un avion de vânătoare rusesc de tip Su-35S fusese doborât, din greșeală, de apărarea antiaeriană proprie.

De asemenea, acum câteva zile, rușii au fost aproape de un alt accident autoprovocat: un avion Su-25 era cât pe ce să fie doborât chiar de militarii ruşi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel