Think tank apropiat partidului comunist: China și Taiwanul, mai aproape ca niciodată de război. Acțiunile SUA împing spre conflict

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Un think tank apropiat Partidului Comunist Chinez atrage atenția că probabilitatea unui război între China și Taiwan e la nivelul cel mai ridicat din istorie iar dacă trendul se va menține „unificarea Taiwanului cu China prin forță va fi doar o chestiune de timp”.

Think tank-ul China Cross-Strait Academy, cu sediul la Hong Kong, este condus de Lei Xiying, membru al All-China, federație susținută de Partidul Comunist Chinez.

Într-un studiu dat publicității recent, cercetătorii think tank-ului precizează că tensiunile dintre China și Taiwan au ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie.

Aceștia au analizat factori precum puterea militară, comerțul, opinia publică, evenimentele politice și sprijinul din partea statelor aliate ale celor două țări, ajungând la concluzia că Taiwanul și China sunt în prag de război, potrivit The EurAsian Times, care citează SCMP.

Concluzia s-a bazat pe un indice al nivelului de risc al conflictului militar în strâmtoarea Taiwan, indice stabilit de cercetători la 7.21 din 10, în 2021. Sursa citată menționează că în anii 1950 indicele ar fi fost de 6.7. El a scăzut în anii 1970 la 6.5 și 4.5 în 1978 de când SUA au restabilit legăturile diplomatice cu Beijingul. În timpul administrației Trump, un puternic opozant al Chinei, indicele a trecut de 6.

 

„Unificarea cu forța a Taiwanului cu China e în prezent doar o chestiune de timp”

 

Lei Xiying, cel care conduce think tank-ul care a publicat studiul, apropiat al Partidului Comunist Chinez, a declarat potrivit sursei citate că riscul conflictului între Taiwan și China are legătură directă cu acțiunile SUA, pe care le consideră „factori distructivi” prin care americanii ar pune gaz pe foc.

„Dacă tendința actuală va continua unificarea Taiwanului cu China, prin forță, va fi doar o chestiune de timp”, a conchis Lei Xiying.

Taiwanul și China s-au despărțit în 1949, când forțele naționaliste conduse de Chiang Kai-Shek au fost nevoite să se retragă pe insula Taiwan, în urma înfrângerii în fața forțelor comuniste conduse de Mao. Astfel, aproape de sfârșitul războiului civil chinez din 1949, Partidul Comunist Chinez a înființat Republica Populară Chineză, răsturnând guvernul naționalist pe continentul chinez.

De atunci, atât Taiwanul cât și China susțin că sunt reprezentanții adevăratului stat chinez.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel