TF-X, avion de generația a V-a turcesc, cu ajutor rus? Moscova e pregătită să sprijine industria din Turcia

Cătălin Costea |
Data publicării:

În contextul deschiderii expoziției militar-industriale “IDEF-2021”, care are loc în perioada 17-20 august la Istanbul, șeful corporației ruse de stat “Rostec”, Sergey Chemezov, a acordat un interviu jurnaliștilor turci privind colaborarea celor două țări în domeniul industriei militare.

Având în vedere lipsa de experiență a industriei turce în domeniul construcției de avioane de vânătoare, reporterii agenției Anadolu l-au întrebat pe reprezentantul rus dacă vede Turcia capabilă în prezent să producă propriul avion de generația a cincea.

Răspunzând întrebărilor, șeful “Rostec” a lăudat industria turcă de profil și nivelul înalt de ambiție pe care îl manifestă și, evitând un răspuns direct, a declarat că Rusia, prin corporația” Rostec”, este pregătită să ajute Turcia în crearea unei astfel de aeronave dacă va fi primită o cerere din partea conducerii turce în acest sens.

În prezent, Turcia a reunit în jurul Turkish Aerospace Industries (TAI) principalele firme autohtone care pot contribui la realizarea avionului de generația a cincea, TF-X. Acesta se dorește realizat cu tehnologii „stealth” și echipat cu armament modern, mai exact cu caracteristici similare celor ale F-35 Lightning II, la care Turcia și-a pierdut accesul după achiziționarea sistemelor de rachete antiaeriene S-400 Triumf din Rusia.

 

Turcia dezvoltă TF-X pentru înlocuirea F-16 

 

2. -imagine fara descriere- (tf_x_24807200.jpg)

TF-X, Turcia

În luna aprilie, directorul executiv al TAI, Temel Kotil, a declarat că peste 6.000 de ingineri lucrează la acest program pentru care au fost alocați 1,3 miliarde de dolari doar în prima fază a dezvoltării sale.

În lipsa accesului la F-35 Lightning II produs de Lockheed Martin, programul TF-X este dezvoltat cu scopul de a înlocui avioanele F-16C/D, începând cu anul 2030. Conform estimărilor din 2020 Turcia ar avea nevoie pentru forţele sale aeriene de 100-150 de aeronave TF-X, pe care să bazeze până la începutul anilor 2070.

În funcție de rezultatele acestui program, foarte probabil Turcia își va stabili direcția de acțiune pentru achiziționarea sau producția de avioane pentru portavionului TCG Anatolia, care până atunci va fi folosit în principal pentru drone şi elicoptere.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel