Teroriştii Hamas au distrus un transportor blindat israelian Panther, utilizând o rachetă anti-tanc Kornet (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

După cum reiese dintr-un material video distribuit pe rețelele de socializare rusești, la 28 octombrie 2023, aripa militară a Hamas, cunoscută sub numele de Brigăzile Al-Qassam, a distrus un transportor blindat pe Panther (APC) al Forțelor de Apărare israeliene (IDF) cu o rachetă ghidată antitanc Kornet (ATGM). Incidentul a avut loc în timpul unui atac nocturn asupra unui convoi al FDI la est de Shejaiya, un cartier al orașului Gaza.

Militanții Hamas au început să folosească pentru prima dată rachete ghidate antitanc Kornet (ATGM) în 2010, ca răspuns la ceea ce au perceput ca fiind un avantaj tehnologic fața de vehiculele lor blindate ale Forțelor de Apărare Israeliene (IDF).

Originea acestor rachete Kornet poate fi urmărită până în Iran, care le-a furnizat inițial Hezbollahului din Liban. Iranul și, posibil, Hezbollah au decis să împartă aceste arme avansate cu Hamas și alte grupuri din Gaza după ce Hezbollah le-a folosit în timpul celui de-al doilea război din Liban, în 2006, potrivit  Army Recognition.

Pentru a facilita transferul rachetelor Kornet și a altor arme avansate către Gaza, Iranul a folosit diverse metode de contrabandă, inclusiv rute terestre, aeriene și maritime. Principala rută de contrabandă a implicat transportul acestor arme din Iran în Sudan și apoi transferul lor prin rețeaua de tuneluri care leagă Sinaiul de Fâșia Gaza, facilitat de rețele de contrabandiști și comercianți de arme.

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a recunoscut public că a furnizat rachete Kornet către Fâșia Gaza în timpul unui discurs din 20 noiembrie 2017 și și-a exprimat satisfacţia pentru această acțiune.

Hamas a folosit, de asemenea, rachete Kornet împotriva unor ținte civile, încă din 7 aprilie 2011, când a țintit în mod deliberat un autobuz școlar cu o rachetă Kornet în apropiere de intersecția Sa'ad, la sud de orașul Sderot. Deși zeci de elevi coborâseră din autobuz cu câteva minute înainte de atac, un băiat de 16 ani aflat în autobuz a fost rănit mortal, iar șoferul autobuzului a suferit răni ușoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel