Tensiunile turco-franceze din Mediterană | Ankara: Afirmaţiile preşedintelui Macron sunt "nule şi neavenite"

S.I. Catalin / 24 iul 2020 / 10:44
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia

Autorităţile de la Ankara au calificat joi declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron ca fiind "nule şi neavenite", după ce şeful statului francez a acuzat Turcia de încălcarea suveranităţii Greciei şi a Ciprului în estul Mediteranei.

Afirmaţiile preşedintelui Macron au fost făcute cu ocazia primirii, joi, la Paris, a omologului său cipriot Nicos Anastasiades.

,,Vreau să reiterez încă o dată solidaritatea deplină a Franţei cu Cipru, dar şi cu Grecia, în faţa încălcării suveranităţii lor de către Turcia", a declarat preşedintele francez.

,,Nu este acceptabil ca spaţiul maritim al unui stat membru al Uniunii noastre să fie încălcat sau ameninţat. Cei care contribuie la aceasta trebuie sancţionaţi", a subliniat Macron.

Afirmaţiile preşedintelui Macron sunt "nule şi neavenite", iar ameninţarea cu sancţiuni pe care preşedintele francez le-a menţionat "nu vor conduce la nimic", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului turc de externe, Hami Aksoy.

,,Franţa ar trebui să înceteze să fie pe cai mari şi să aplice politici mai rezonabile şi mai raţionale", a adăugat dl Aksoy.

Marina elenă a intrat în stare de alertă ridicată miercuri, după ce nave militare turceşti ce însoţeau o navă de explorare a gazelor subacvatice au ajuns în imediata apropiere a celei mai estice insule greceşti, Kastellorizo.

Atena a cerut Ankarei să "înceteze imediat acţiunile sale ilegale", care "îi încalcă suveranitatea şi ameninţă pacea şi securitatea regiunii". 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy