Tensiuni în guvernul Spaniei după mărirea bugetului Armatei. Stânga radicală se opune și ajutorului trimis Ucrainei

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Ministerio de Defensa España
Foto: Ministerio de Defensa España

Decizia de marţi de a debloca aproape un miliard de euro pentru armată a provocat tensiuni în cadrul guvernului spaniol între socialişti şi partenerii lor din stânga radicală, care se opun creşterii bugetului apărării promis de premierul Pedro Sanchez la summitul NATO, relatează AFP.

Spania a fost săptămâna trecută gazdă a summitului NATO şi s-a angajat, la fel ca alte membre ale organizaţiei, să-şi mărească bugetul pentru apărare la 2% din PIB.

Fără a aştepta negocierea tensionată a viitorului buget cu numeroşii săi aliaţi din Parlament, guvernul minoritar al lui Pedro Sanchez a deblocat marţi o sumă de 999,7 milioane de euro pentru a face faţă „tuturor cheltuielilor extraordinare” legate de războiul din Ucraina, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Isabel Rodriguez, potrivit celor de la Digi24.

Această sumă a fost alocată în cadrul „angajamentului” lui Pedro Sanchez în faţa NATO, a subliniat ea.

Potrivit ultimului raport anual al NATO, Spania, care a investit 1,03% din PIB în apărare, este penultima în Alianţa Nord-Atlantică în materie de cheltuieli militare, în faţa Luxemburgului.

Parteneră a socialiştilor la guvernare, formaţiunea stângii radicale Podemos - care este, de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, foarte critică faţă de trimiterea de arme Kievului - şi-a exprimat opoziţia directă faţă de atribuirea acestor fonduri armatei şi, mai amplu, faţă de creşterea bugetului apărării.

Podemos susţine că a aflat despre deblocarea acestor fonduri pentru armată din presă, lucru infirmat de socialişti, mai precizează sursa citată.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel