Kim lansează încă două rachete balistice, un posibil semnal pentru reluarea testelor nucleare. Pentagonul evaluează răspunsul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice duminică dimineața, au declarat autoritățile din țările vecine.

Este vorba despre a șaptea lansare de acest fel efectuată de Phenian în ultimele zile, care a dat alarma la Washington, Tokyo și Seul.

Oficialii din capitala sud-coreeană au spus că creșterea lansărilor de rachete de către Nord ar putea semnala că este mai aproape ca niciodată de reluarea testelor nucleare pentru prima dată din 2017, pregătirile fiind observate la locul său de testare de luni de zile, scire Reuters.

Ambele rachete de duminică au atins o altitudine de 100 km și au zburat 350 km, a declarat reporterilor ministrul de stat al apărării al Japoniei, Toshiro Ino.

Prima lansare au fost efectuată în jurul orei 1:47 dimineața (1647 GMT), respectiv a doua lansare, aproximativ șase minute mai târziu.

Au căzut în afara zonei economice exclusive a Japoniei, iar autoritățile cercetau ce tip erau, inclusiv posibilitatea ca acestea să fie rachete balistice lansate de submarine, a adăugat el.

 

SUA evaluează răspunsul

 

Armata americană a declarat că se consultă îndeaproape cu aliații și partenerii în urma lansărilor, despre care a subliniat „impactul destabilizator” al programelor de arme nucleare și rachete balistice nord-coreene.

Statele Unite au apreciat că ultimele lansări nu reprezintă o amenințare pentru personalul SUA sau aliații americani.

Totuși, americanii au adus în Marea Japoniei portavionul USS Ronald Reagan.

SUA și aliații săi din Asia de sud-est sunt deciși să crească nivelul de răspuns la provocările Phenianului, așa cum demonstrează aducerea în Marea Japoniei a portavionului american USS Ronald Reagan, împreună desigur cu grupul său de atac.

Aducerea portavionului USS Ronald Reagan ar trebui să demonstreze ”hotărârea Coreei de Sud și a Statelor Unite de a răspunde oricăror provocări sau amenințări din partea Phenianului”, arată oficialii militari ai Coreei de Sud.

 

Provocări fără precedent

 

Cele mai recente lansări de rachete din zona Muncheon de pe coasta de est a Coreei de Nord sunt o „provocare gravă” care dăunează păcii, au declarat autoritățile sud-coreene.

Marți, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică mai departe decât oricând înainte, trimițând-o deasupra Japoniei pentru prima dată în cinci ani și avertizând locuitorii de acolo să se adăpostească.

Ino a spus că Tokyo nu va tolera acțiunile repetate ale Coreei de Nord. Incidentul a fost a șaptea lansare de acest fel din 25 septembrie.

Ministerul de Externe al Japoniei a declarat că trimișii nucleari ai Statelor Unite, Coreei de Sud și Japoniei au avut o convorbire telefonică și au împărtășit opinia că lansările de rachete balistice ale Nordului amenință pacea și securitatea regiunii și a comunității internaționale, pe lângă faptul că reprezintă un risc pentru aviația civilă.

Coreea de Nord, care a urmărit teste de rachete și nucleare, sfidând sancțiunile ONU, a declarat sâmbătă că testele sale cu rachete au fost pentru autoapărare împotriva amenințărilor militare directe ale SUA și nu au afectat siguranța vecinilor.

„Testele noastre cu rachete sunt o măsură normală, planificată de autoapărare, pentru a proteja securitatea țării noastre și pacea regională de amenințările militare directe ale SUA”, a declarat presa de stat KCNA, citând un purtător de cuvânt al administrației aviației.

Coreea de Sud și Statele Unite au organizat vineri exerciții maritime comune, la o zi după ce Seulul a zguduit avioane de luptă ca reacție la un aparent exercițiu de bombardament nord-coreean.

De asemenea, Statele Unite au anunțat noi sancțiuni vineri, ca răspuns la cele mai recente lansări de rachete de către Coreea de Nord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel