Tehnică veche cu rachete noi: Rușii confirmă că „bătrânul” submarin Alrosa a fost dotat cu rachete de croazieră Kalibr

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarinul rusesc Alrosa, sursă foto: Wikimapia.org
Submarinul rusesc Alrosa, sursă foto: Wikimapia.org

Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 16.05.2022, cel mai vechi submarin al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), Alrosa, a părăsit golful Întreprinderii de reparații navale din Sevastopol, urmând să înceapă testele pe mare.

La începutul lunii mai, au fost date publicității o serie de informații potrivit cărora reparația submarinului a fost finalizată, Alrosa dobândind noi capabilități tehnice, care “îl pun pe picior de egalitate cu cele șase submarine moderne primite de FRMN în ultimii ani”.

Astăzi, o sursă aparținând structurilor de forță din Sevastopol a confirmat pentru agenția Tass că la bordul submarinului a fost instalat sistemul de rachete Kalibr-PL. Potrivit declarațiilor acesteia, testele pe mare ale submarinului vor fi efectuate de către specialiștii întreprinderii de reparații, în comun cu membrii echipajului.

“Ulterior, va fi semnat un act prin care se va constata finalizarea reparațiilor, iar submarinul va începe să îndeplinească misiuni de pregătire pentru luptă și va fi inclus în compunerea forțelor operaționale”, a menționat sursa.

 

Submarinul Alrosa a fost construit cu puțin timp înainte de prăbușirea URSS

 

Submarinul Alrosa a fost construit în orașul Gorki, în prezent Nizhny Novgorod, la uzina Krasnoe Sormovo, cu puțin timp înainte de prăbușirea fostei URSS, ca parte a Proiectului experimental 877. Particularitatea acestuia constă în faptul că, în loc de elice, pe submarin a fost instalat un sistem de propulsie cu jet de apă, care îi permite deplasarea în secret. Din această cauză, submarinul a fost denumit “gaura neagră” în străinătate. La scurt timp după dizolvarea Uniunii Sovietice, Alrosa a rămas singurul submarin operațional al Federației Ruse din Marea Neagră.

Comentariul autorului: Submarinul B-871 Alrosa aparține Brigăzii 4 Submarine - Novorossiysk din cadrul Bazei Navale Novorossiysk a FRMN, care include două divizioane de submarine, dislocate la Sevastopol și Novorossiysk.

Probabil că, la fel ca înaintea începerii reparațiilor, submarinul va îndeplini misiuni în compunerea divizionului de la Sevastopol.

Alrosa va deveni a 18-a platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr din dotarea FRMN, între care se vor afla șapte submarine și 11 nave de suprafață.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel