Teheranul lansează un atac de artilerie în Kurdistanul irakian. Militanții kurzi, acuzați că ar fi la originea revoltelor care au zguduit Iranul

Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power

Iranienii îi învinovățesc pe militanții kurzi din Irak că ar avea un amestec în protestele care au cuprins statul musulman șiit.

Gărzile Revoluţionare din Iran au lansat sâmbătă un atac de artilerie asupra bazelor opoziţiei militante iraniene din regiunea kurdă din nordul Irakului, a informat televiziunea de stat iraniană, citată de Reuters.

„Cartierele generale ale teroriştilor anti-iranieni” cu sediul în nordul Irakului au fost vizate de Gărzi, a spus televiziunea de stat, cu referire la grupurile rebele kurde cu sediul acolo.

Iranul a acuzat dizidenții kurzi iranieni înarmați de implicarea în tulburările continue din țară, în special în nord-vestul țării, unde trăiesc majoritatea celor până la 10 milioane de kurzi din Iran.

Publicitate · Derulează pentru a continuaRaportați un anunț

„Aceste operațiuni... vor continua pentru a asigura o securitate viabilă a frontierei, pentru a pedepsi teroriștii criminali și a responsabiliza oficialii (ai guvernului regional kurd) față de reglementările internaționale și obligațiile lor legale”, au spus Gardienii într-o declarație televizată.

Oficialii iranieni au cerut adesea KRG să stopeze activitățile grupurilor kurde iraniene din zonă. De asemenea, ei spun că agenții israelieni au sediul în regiune, ceea ce este negat de KRG.

Iranul a vizat în mod repetat grupuri rebele kurde din regiunea kurdă a Irakului. Au existat frecvente ciocniri în regiunea îndepărtată și muntoasă de frontieră între forțele de securitate iraniene și grupuri militante care se opun guvernului de la Teheran.

 

Protestele din Iran

 

Cele mai mari proteste antiguvernamentale din Iran din 2009 s-au înregistrat în ultimele zile, extinzându-se în până la 80 de orașe.

Revoltele au continuat chiar dacă autoritățile au declanșat o represiune care, se pare, a ucis  zeci de oameni și a adus arestarea unor activiști și jurnalişti proeminenţi, scrie NYTimes.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel