Tancurile ucrainene M1A1 și Leopard nu sunt în versiunea originală: Care sunt motivele pentru care aceste blindate au fost supuse unor modificări?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri americane Abrams. Foto: US Army
Tancuri americane Abrams. Foto: US Army

Mai devreme decât se aștepta, Kievul a primit primul lot de tancuri americane M1A1 Abrams. Acest lucru este conform rapoartelor din ultimele zile, care citează surse oficiale, atât din Ucraina, cât și din Statele Unite.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a făcut o dezvăluire importantă pe 25 septembrie. Ea a confirmat livrarea primului lot de tancuri Abrams catre Ucraina, marcând un eveniment notabil în colaborarea în domeniul apărării. 

Inițial, Washingtonul a promis Kievul că tancurile M1A1 vor sosi cel mai devreme în luna ianuarie a anului viitor. Opt luni mai târziu de la promisiune, însă, tancurile sunt în mana ucrainenilor. Se așteaptă, potrivit rapoartelor experților în tactică militară, ca M1A1 să participe activ la luptele din sudul și estul îndepărtat al Ucrainei.

Cu toate acestea, există rapoarte conform cărora Ucraina nu a primit în mod modificări originale, chiar și pe versiunile mai vechi ale tancurilor trimise pentru a ajuta împotriva invaziei rusești, care a început în februarie 2022. Acest lucru este valabil atât pentru tancurile americane, cât și pentru tancurile Leopard 2 furnizate de Germania.

Inițial, Washingtonul a decis să trimită versiunea M1A2 în Europa de Est. Ulterior, însă, această decizie a fost schimbată, iar Ucraina a primit de fapt versiunea M1A1. Apoi, Washingtonul a justificat noua decizie prin faptul că are în stoc tancuri M1A1 pregătite din punct de vedere operațional, dar acestea trebuie să fie "supuse unor restaurari".

Livrarea tancurilor M1A1 Abrams către Ucraina subliniază angajamentul SUA de a sprijini Ucraina în această perioadă dificilă. În timp ce Abrams aduce capacități formidabile, eficacitatea sa va depinde în mare măsură de modul în care va fi desfășurat și adaptat la provocările unice ale câmpului de luptă ucrainean.

Dovezile recente sugerează că atât Germania, cât și Statele Unite au inițiat măsuri de precauție pentru a se asigura că tehnologia de ultimă generaţie nu ajunge pe mâini greşite.

Diverși analiști militari au speculat că o parte din această modernizare a Abrams constă în eliminarea tehnologiilor sensibile și înlocuirea lor cu altele mai vechi. Motivul este că noile soluții tehnologice ar cădea în mâinile rușilor.

Deși nu există informații oficiale despre cum și cu ce sunt echipate Abrams-urile ucrainene, este categoric exclus ca Washingtonul să ofere M1A1 în cea mai bună versiunea.



Leopard 2 pentru Ucraina, în varianta de echipare decisă de Bundeswehr

 

Colonelul Jürgen Rose, un renumit locotenent-colonel în retragere din Bundeswehr, a stârnit ample dezbateri, sugerând, într-un recent interviu acordat publicaţiei ruse de propagandă Izvestia, că anumite tancuri expediate în Ucraina ar fi putut fi echipate în mod intenționat cu componente mai vechi.

Şi în cazul tancurilor Leopard, din partea germanilor a existat teama ca anumite tehnologii militare integrate pe aceste blindate ar putea reprezenta o curiozitate pentru ruşi. În timp ce poate pentru mulţi unele dintre aceste tehnologii pot părea depășite, ele ar putea stârni interesul ruşilor.

Cu toate acestea, reproducerea lor ar putea fi o sarcină dificilă, care necesită mult timp, iar rezultatele care implică succese ar putea să nu apară întotdeauna.

În cele din urmă, îngrijorările furnizorilor occidentali ai Ucrainei sunt justificate. Nicio armă nu a rămas neînvinsă în acest război. Tancurile germane Leopard 2 și britanice Challenger 2 au căzut deja victime ale sistemelor rusești de rachete antitanc, sau ale dronelor Lancet.

Același lucru îl așteaptă și tancul american Abrams. Adică logica tancurilor reduse în mod deliberat și livrate în modificarea lor neoriginală își găsește susținere, cel puțin în rândul producătorilor lor, sau în politicile SUA și Germaniei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel