Tancuri T-72 și blindate BMP-1 cehe se îndreaptă spre Ucraina, în ciuda amenințărilor Rusiei privind distrugerea convoaielor militare

Darius Muresan , Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
T-72 al Cehiei, sursă foto: Captură YouTube Military Coverage
T-72 al Cehiei, sursă foto: Captură YouTube Military Coverage

Tancuri T-72 și mașini de luptă pentru infanterie BMP-1 au părăsit Republica Cehă cu destinația Ucraina.

După o perioadă de identificare a excedentului de tehnică militară și de organizare a transportului, NATO a reușit, în sfârșit, să trimită trupelor ucrainene primul eșalon cu tehnică blindată de luptă.

„Armele grele sunt indispensabile dacă vrem să-i învingem pe ruși”, sublinia, cu câteva zile în urmă, consilierul președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, unul dintre participanții la negocierile de pace cu Rusia.

Guvernul Cehiei a început, pe 5 aprilie, să furnizeze arme grele Ucrainei, de comun acord cu alți aliați NATO. Pachetul de sprijin conține „puțin peste o duzină” de tancuri T-72, un număr neprecizat de BMP-1 și obuziere, potrivit publicației Wall Street Journal, citată de Defense Express din Ucraina.

Până acum, țările NATO au pus la dispoziția Ucrainei doar arme ușoare, extrem de portabile, dar cu un impact deosebit de puternic pe câmpul de luptă – în special rachete antitanc Javelin și rachete antiaeriene de diferite tipuri etc. Însă, pentru a trece la contraofensivă, forțele ucrainene au nevoie de platforme grele, inclusiv tancuri, dar mai ales avioane de luptă nesesare pentru a proteja atacurile forțelor de la sol.

 

Rusia amenință că va distruge convoaiele militare trimise de Occident spre Ucraina

 

Acest prim convoi cu tehnică de luptă, venit din țările NATO, mai arată și că Alianța nord-atlantică a depășit momentul de reținere determinat de afirmațiile Kremlinului, conform cărora Rusia va considera convoaiele și rutele occidentale drept ținte legitime.

Totuși NATO s-a pregătit și pentru un astfel scenariu, în care forțele ruse ar ataca cu rachete zone din țările vecine Ucrainei, din care ar veni aceste convoaie. Un prim detașament american de sisteme Patriot destinate apărării antiaeriene și antirachetă, a fost dislocat în Slovacia. De acolo, convoaiele cu tehnică grea de luptă vor putea intra în siguranță pe teritoriul ucrainean în regiunea Transcarpatia – zona cel mai dificil de lovit cu rachete de către forțele ruse.

Potrivit Wall Street Journal, Cehia are aproximativ 60 de tancuri T-72 în depozite, deci mai există tehnică disponibilă pentru Ucraina. De asemenea, o altă sursă pentru armata ucrainenană ar putea fi Polonia, care va primi din SUA 250 de tancuri Abrams și va putea disponibiliza o parte din tancurile sale T-72.

Între timp, potrivit Defense Express, trupele ucrainene au reușit să captureze, de la forțele ruse, 176 de tancuri, 34 de piese de artilerie autopropusată, 265 de blindate medii (mașini de luptă ale infanteriei și transportoare blindate), 23 de lansatoare de proiectile reactive (MLRS).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel