Tancuri chinezești VT4, folosite de Forțele Armate Nigeriene pentru a lupta împotriva teroriștilor Boko Haram

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Cel mai avansat tanc principal de luptă fabricat în China, VT4, s-a făcut remarcat pe câmpul de luptă, în urma unei operațiunii antiteroristă desfăşurată de Forțele Armate Nigeriene împotriva teroriștilor grupării Boko Haram.

Guvernul nigerian a anunțat, în cursul săptămânii trecute, că lansează o operațiune militară de amploare împotriva membrilor grupării teroriste Boko Haram, folosind vehicule militare grele, inclusiv tancuri principale de luptă VT4 pe care le-a achiziţionat recent din China.

Potrivit publicaţiei Defence-Blog, şeful Statului Major al Forţelor Armate Nigeriene a prezentat o imagine cu tancurile VT4 în timpul unei noi ofensive militare – numită Operation Tura Takai Bango – împotriva grupării teroriste Boko Haram.

Aceasta este prima dată când Forțele Armate Nigeriene folosesc tancurile chinezești VT4 într-o operațiune militară împotriva grupării teroriste Boko Haram. Pe lângă tancurile VT4, mai sunt folosite şi obuziere autopropulsate SH-5 de 105 mm și distrugătoare de tancuri ST-1, echipate cu un tun 105 mm, toate de provenienţă chineză.

Prezența unor echipamente militare de provenienţă chineză în Africa nu ar trebui să fie o surpriză, deoarece Beijingul furnizează de mult timp echipamente şi tehnică militară țărilor africane, deoarece acestea le consideră că fiind mai ieftin decât cele oferite de țările occidentale şi corespund cerinţelor pentru a îndeplini majoritatea sarcinilor din acest teatru de operații. De exemplu - așa cum este cazul aici – lupta împotriva unei grupări armate ilegale.

VT4/MBT-3000 este un tanc principal de luptă din generația a treia echipat cu un tun de 125 mm și un sistem de încărcare automată, toate dezvoltate de compania China North Industries Corporation (NORINCO). O mitralieră antiaeriană de 12,7 mm acționată de la distanță și o mitralieră coaxială de 7,62 mm alcătuiesc armamentul secundar instalat pe tancurile VT4.

Corpul tancului VT4 MBT este construit cu blindaj din oțel sudat. Greutatea brută a vehiculului este de aproximativ 52 de tone, iar motorul diesel de 1300 CP face ca acesta să atingă o viteză maximă de 70 km / h.

Echipajul care operează tancul este format din trei persoane: comandant, șofer și tun. Scaunul șoferului este situat în centrul corpului tancului. Comandantul este așezat în dreapta turelei, în timp ce tunarul este așezat în partea stângă. 

Primul lot de tancuri VT4 a fost livrat Nigeriei în aprilie 2020. În afară de Nigeria, tancurile VT-4 au mai fost achiziționate și de Pakistan și Thailanda. Compania NORICON a dezvoltat o versiune pentru export a acestui tanc pe care a denumito MBT-3000 –  prezentat pentru prima dată în cadrul expoziției de armament Eurosatory 2012.

 

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel