Tancuri ale IDF au intrat în centrul orașului Rafah / UE ia în calcul un ultimatum acordat Israelului privind ofensiva în Rafah

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata israeliană / IDF
Armata israeliană / IDF

Tancurile israeliene au pătruns în centrul orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, relatează Reuters, care citează martori de la fața locului. Armata israeliană nu a comentat încă.

Mai multe tancuri israeliene au ajuns marți în centrul orașului Rafah, au declarat martori pentru Reuters. Tancurile au fost reperate lângă moscheea Al-Awda, un punct de reper central al orașului Rafah, au spus martorii.

Armata israeliană nu a comentat imediat evoluțiile din teren, spunând că mai târziu va emite o declarație despre operațiunea Rafah.

Relatările vin în timp ce trupele IDF au continuat să opereze în zona Rafah peste noapte. Soldații IDF au operat de-a lungul Coridorului Philadelphi în timp ce efectuau operațiuni precise bazate pe informații care indică ținte teroriste. 

JPost relatează că patru brigăzi ale IDF au operat în Rafah în ultima zi și au început să extindă manevra la sol în noi zone, inclusiv în centrul orașului Rafah. Acestea includ Brigada 401 Blindată, Brigada Nahal, Brigada 12 și Brigada Bislach care au intrat în Rafah peste noapte.

 

 

Ultimatum UE pentru Israel?

Bruxellesul se pregătește să emită un ultimatum Israelului, spun câțiva oficiali și diplomați europeni care au vorbit cu Politico.

UE îi va cere Israelului să respecte decizia Curții Internaționale de Justiție care cere oprirea imediată a ofensivei sale militare de la Rafah sau se va confrunta cu „consecințe” care ar putea afecta relația sa economică cu Uniunea Europeană.

Sursele spun că UE se pregătește să acționeze, preocupată de operațiunile militare ale Israelului în Gaza, probleme amplificate după ce un atac aerian asupra corturilor pentru refugiați din Rafah a ucis duminică cel puțin 45 de palestinieni, inclusiv copii.

Mai multe țări avertizează că UE trebuie să respecte dreptul internațional.

Ministrul spaniol de externe José Manuel Albares a declarat că va căuta sprijin oficial din partea celorlalte 26 de țări membre pentru decizia CIJ și va lua măsuri pentru a se asigura că Israelul își respectă deciziile.

Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a spus că decizia CIJ este „obligatorie și trebuie respectată”.

Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto,  a declarat  pentru Sky TG24 că acțiunea militară a Israelului „nu mai este justificabilă” și că „în ceea ce privește Rafah, toate statele au fost de acord că Israelul trebuie să se oprească”.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a numit luni lovitura din tabăra de refugiați din Rafah drept „greșeală tragică” și a spus că Israelul va investiga accidentul teribil de duminică.

La ședința CAE de luni, miniștrii de externe au discutat despre responsabilitatea UE de a pune în aplicare hotărârea CIJ din 24 mai. În timpul discuțiilor cu ușile închise, mai multe țări păreau să susțină cererile de aplicare și unele au mers până acolo încât au susținut pentru sancțiuni împotriva Israelului, mai arată Politico.

Totuși, sunt și țări UE, inclusiv Germania și Austria, care ar putea bloca o eventuală decizie de a sancționa Israelul.

Ce spune Hotărărea CIJ?

Israelul va lua toate măsurile pentru a preveni comiterea crimelor de genocid. 

Mai concret, IDF trebuie să oprească operațiile militare în Rafah care ar pune în pericol viața civililor palestinieni.

În același timp, Israelul trebui să permită asistența umanitară pentru Gaza, inclusiv prin punctul de trecere Rafah.

De asemenea, Israelul trebuie să permită oficialilor ONU să investigheze acuzațiile de genocid.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel