Tancul kamikaze. Armata rusă trimite tancuri sovietice T-54, burdușite cu explozibil, direct către tranșeele ucrainene (Video)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

După dronele kamikaze, iată că vedem pe frontul din Ucraina și tancurile kamikaze.

Acum câteva luni apăreau primele imagini cu tancurile T-54, fabricate în perioada anilor 50, care erau scoase din depozitele din Orientul îndepărtat și transportate spre zona războiului din Ucraina.

La acel moment, mișcarea părea una ciudată și disperată, unii analiști speculând că blindatele sunt prea vechi pentru a fi angajate în luptă și vor fi folosite pe post de fortificații, îngropate în pământ.

Tanc T-54

Acum situația este mai clară - mișcarea rușilor este doar disperată, tancurile T-54/55 fiind folosite doar cu un ”bilet dus”, pe post de dronă kamikaze încărcată cu explozibil.

În videoclipul apărut pe rețelele de socializare se poate vedea cum tancul încearcă să ajungă la linia ucrainenilor, dar eșuează deoarece a trecut peste o mină, iar câteva zeci de secunde mai târziu a fost terminat de un lansator de grenade RPG.

Totuși, impactul proiectilului a declanșat o explozie cu o forță incredibilă. Se observă cum șocul exploziei se propagă pe o rază de sute de metri. Probabil că și militarii ucraineni, deși se aflau la aproximativ 100 de metri, au fost zguduiți puternic de unda de șoc.

O dronă a înregistrat o explozie puternică cu un fulger orbitor, după care o ”ciupercă” imensă de foc și fum s-a ridicat spre cer.

Practic, rușii au început să folosească vechile tancuri ca bombe autopropulsate pline cu o cantitate incredibilă de explozibil. Potrivit Defence-ua, tancul era plin cu aproximativ șase tone de TNT, iar planurile erau să ducă acest tanc în tranșeele soldaților ucraineni și de a arunca în aer întreaga unitate din zonă.

Potrivit analiștilor de la CaliberObscura, citați de Defence-ua, tancul implicat în atacul rusesc este un T-54/55. Atacul a avut loc într-adevăr lângă Marinka.

Reamintim că tancurile T-54/55 au început să fie reactivate la începutul primăverii acestui an.

Citește și: Misterul tancurilor T54/T55 pe frontul din Ucraina - la prima vedere un gest sinucigaș. Rușii le-ar putea folosi pe post de fortificații, îngropate în pământ

"Nu este prima dată când armata rusă folosește echipamente sovietice vechi ca bombă autopropulsată. Pe 17 iunie, Ministerul rus al Apărării s-a lăudat că a reușit să arunce în aer un bastion al Forțelor Armate ale Ucrainei cu ajutorul a unui transportor de trupe blindat MT-LB plin cu explozivi. Agenția a mai spus că echipamentul era „trofeu””, au menționat analiștii.

Momentul exploziei tancului T-54 (la minutul 1):

 

Situația pe frontul ucrainean rămâne încă destul de neclară pe front, chiar și pentru analiști

 

Experții sunt de părere că suntem încă într-o perioadă în care forțele Kievului testează punctele slabe ale fortificațiilor ruse.

Analistul militar Michael Clarke, în analiza sa pentru Sky News, spune că ”ucrainenii continuă să desfășoare operațiuni pentru modelarea câmpului de luptă și vor să testeze puterea pozițiilor defensive rusești în trei sau patru locuri cheie”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel