Taiwanul simulează o ripostă la o eventuală invazie din partea Chinei

Eduard Pascu |
Data publicării:

Soldaţi taiwanezi au simulat joi, în cursul celui mai mare exerciţiu anual de trageri cu gloanţe reale, un atac asupra litoralului său de către China în contextul intensificării de către Beijing a presiunii militare, informează AFP.

Acest exerciţiu, care a început luni, vizează verificarea modului în care forţele armate taiwaneze ar respinge o invazie chineză. Scenariul exerciţiului de joi a simulat o desfăşurare a mijloacelor militare taiwaneze - cuprinzând avioane de vânătoare, nave de război şi trupe terestre - care resping o tentativă de debarcare pe o plajă din zona oraşului Taichung.

Circa 8.000 de soldaţi au luat parte la acest exerciţiu la care a asistat şi preşedinta Tsai Ing-wen. Exerciţiul a "demonstrat lumii întregi capacităţile noastre solide de apărare şi puternica noastră hotărâre de a apăra Taiwanul", a transmis ea ulterior prin Twitter.

Taipei trăieşte sub ameninţarea unei invazii a Chinei de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949, notează AFP, care adaugă că în cursul ultimelor decenii, insula nu a încetat să fie depăşită în număr, dar şi în materie de armament de puternica Armată Populară de Eliberare chineză. Beijingul şi-a intensificat presiunile diplomatice, economice şi militare pentru a izola insula, după alegerea în 2016 ca preşedintă a lui Tsai Ing-wen, care respinge viziunea chineză a unei "Chine unice", transmite Agerpres.

Anul trecut, preşedintele chinez Xi Jinping a rostit un discurs descris de AFP drept foarte belicos în cursul căruia a calificat asimilarea Taiwanului de către patria mamă drept "inevitabilă".

În ultimele luni, avioane militare chineze au survolat insula cu o frecvenţă fără precedent, încălcând în mai multe rânduri zone de apărare antiaeriană a acesteia şi determinând Taipeiul să-şi ridice de la sol propriile aparate.

Guvernele occidentale se arată din ce în ce mai reticente vânzării de sisteme de arme avansate Taipeiului, de teamă că vor suscita mânia Beijingului. Aceasta a determinat Taiwanul să-şi dezvolte propriile sale echipamente militare, în special rachete, nave şi un nou tip de avion pentru antrenament.

Pe de altă parte, China a anunțat că va sancționa compania americană Lockheed Martin pentru că a livrat armament Taiwanului.

Citește și: Taiwanul desfăşoară exerciţii militare timp de o săptămână, pe fondul tensiunilor cu Beijingul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel