Taiwanul neagă faptul că avioanele Chinei au încercuit două avioane de vânătoare taiwaneze

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Aeronave J-16 ale Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Aeronave J-16 ale Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Pe internet circulă de câteva zile informații potrivit cărora, mai multe avioane militare ar fi încercuit provocator două aeronave de vânătoare ale Taiwanului.

Ca urmare a acestor zvonuri, Forțele Aeriene Taiwaneze au negat informația. Potrivit mai multor surse media și rețele de socializare, șase avioane militare ale Chinei ar fi încercuit două avioane de vânătoare ale Taiwanului în timpul provocărilor repetate ale Beijingului, precizează Taiwan News. Comandamentul Forțelor Aeriene din Taiwan a negat acest lucru, precizând că e vorba de pure speculații, cu toate că Taipeiul a detectat și monitorizat aeronave militare ale Chinei ce zburau spre insulă.

Amintim că Ministerul apărării de la Taipei a comunicat sâmbătă că au trecut linia de demarcaţie din Strâmtoarea Taiwanului cel puţin 19 avioane de vânătoare şi bombardiere chineze, inclusiv o aeronavă antisubmarin. A fost al doilea incident de acest gen, după ce cu o zi în urmă două bombardiere chineze H-6, opt avioane J-16, patru J-10 şi patru J-11 au violat din nou spațiul aerian al Taiwanului. 

Totul s-a petrecut în contextul în care pe insulă a ajuns subsecretarul de stat american Keith Krach, oficialul cu rangul cel mai înalt de la Washington care a ajuns în Taiwan în ultimele decenii.

Pe de altă parte, Taiwanul a anunțat ieri că forţele sale armate au dreptul la autoapărare şi la contraatac în contextul de 'hărţuirilor şi ameninţărilor' care s-au intensificat în ultimul timp.

Taiwanul și China s-au despărțit în 1949, când forțele naționaliste conduse de Chiang Kai-Shek au fost nevoite să se retragă pe insula Taiwan, în urma înfrângerii în fața forțelor comuniste conduse de Mao. Astfel, aproape de sfârșitul războiului civil chinez din 1949, Partidul Comunist Chinez a înființat Republica Populară Chineză, răsturnând guvernul naționalist pe continentul chinez.

De atunci, atât Taiwanul cât și China susțin că sunt reprezentanții adevăratului stat chinez.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel