Taiwanul nu mai primește primul F-16 Viper în 2023. Livrarea celei mai moderne versiune a F-16 a fost amânată

Darius Muresan |
Data publicării:
Avion de tip F-16 Fighting Falcon al Taiwanului
Avion de tip F-16 Fighting Falcon al Taiwanului

Ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a anunţat joi că livrarea a 66 de noi avioane avansate de luptă F-16 Block 70 Viper din Statele Unite a fost amânată din cauza unor întreruperi în lanţul de aprovizionare şi că ministerul lucrează pentru a minimiza daunele şi "compensa deficienţele", relatează Agerpres și Reuters. F-16 Block 70 Viper e cea mai modernă versiune a celebrelor F-uri americane.

În 2019, Statele Unite au aprobat o vânzare de 8 miliarde de dolari pentru avioane Lockheed Martin Corp F-16 Viper către Taiwan, o înţelegere ce ar aduce flota de F-16 a insulei la peste 200 de aparate, cea mai mare din Asia, pentru a-şi consolida apărarea în faţa intensificării ameninţării din partea Chinei, care pretinde Taiwanul ca fiind al său.

Amintim că Taiwanul a upgradat 141 de avioane F-16A/B la standardul F-16V şi a comandat în plus 66 de F-16V noi, cu avionică, arme şi sisteme radar noi pentru a face faţă mai bine forţelor aeriene chineze, inclusiv avionului lor de luptă stealth J-20.

 

Primul F-16 Viper ar fi trebuit să ajungă în Taiwan anul acesta



Primul dintre noile aparate F-16V ar fi urmat să fie livrat în al patrulea trimestru al acestui an, dar livrarea a fost amânată pentru al treilea trimestru al anului viitor din cauza unor perturbări în lanţul de aprovizionare legate de pandemie, potrivit ministerului.

Vorbind cu reporterii în parlament, Chiu a spus că Taiwanul a cerut Statelor Unite "să compenseze deficienţa", inclusiv prioritizând livrări de piese de schimb pentru flota existentă.

"Sunt folosite multiple canale şi minimizăm daunele din cauza acestui lucru", a declarat el, adăugând că încă se aşteaptă livrarea comenzii integrale înainte de 2026.

Ministerul foloseşte canale diplomatice, cum ar fi ambasada de facto a SUA la Taipei, pentru a rezolva problema, a adăugat Chiu.

Nici ambasada de facto, respectiv Institutul American din Taiwan, nici Lockheed Martin nu au răspuns imediat la o solicitare pentru comentariu.

Taiwanul s-a plâns de anul trecut de întârzieri ale livrărilor de arme din SUA, precum rachetele antiaeriene Stinger, producătorii direcţionând aprovizionarea către Ucraina în timp ce aceasta luptă împotriva forţelor ruse invadatoare, şi chestiunea a preocupat parlamentari americani.

Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Afacerilor Externe a camerei Reprezentanţilor SUA, a declarat, în timpul unei vizite la Taipei luna trecută, că face tot posibilul pentru a accelera livrările de arme. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel