Taiwanul a finalizat programul „Peace Phoenix Rising”: 139 avioane de luptă F-16 au fost aduse la configurația F-16V (Block 70-72)

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Avion de tip F-16 Fighting Falcon al Taiwanului
Avion de tip F-16 Fighting Falcon al Taiwanului

Taiwanul are de acum 139 de avioane F-16 în cea mai performantă versiune. A fost finalizat programul „Peace Phoenix Rising” de 4,5 miliarde de dolari, prin care 139 avioane de luptă F-16 taiwaneze au fost aduse la configurația F-16V (Block 70-72). Știrea a fost anunțată de Centrul de management al ciclului de viață al Forțelor Aeriene americane (AFLCMC) pe 5 februarie, potrivit publicației Air & Space Forces Magazine.

Upgrade-ul oferă avioanelor F-16 taiwaneze o capabilitate echivalentă sau superioară majorității F-16 ale Forțelor Aeriene americane (USAF). Programul are ca scop descurajarea Republicii Populare Chineze (RPC) de a lansa un atac militar asupra Taiwanului.

Următorul pas al proiectului de îmbunătățire a protecției spațiului aerian taiwanez va fi livrarea a 66 de avioane F-16V noi, într-o configurație asemănătoare cu cele modernizate, așteptată în următorii doi până la trei ani.

Ultimul avion modernizat a fost livrat în decembrie după verificările finale, a precizat AFLCMC. Forțele Aeriene taiwaneze, cunoscute oficial ca Forțele Aeriene din Republica Chineză, au pus în funcțiune prima sa aripă operațională de F-16V în noiembrie 2021.

„Această actualizare masivă”, așa cum a descris-o AFLCMC, a constat în echiparea aeronavelor F-16 taiwaneze cu: radarul AN/APG-83 AESA construit de Northrop Grumman; sistemul de țintire Sniper; standardul de comunicație Link 16; sistem de afișaj montat direct pe cască; navigație precisă prin GPS; capabilitate pentru arme avansate; computer de misiune modular îmbunătățit; rețea de date de mare viteză; un nou afișaj central al postului de pilotaj; tren greu de aterizare.

„Modificările suplimentare aduse aeronavei includ o serie de îmbunătățiri structurale ale aripilor, fuzelajului și trenului de aterizare, care fac aeronava mai performantă și mai rezistentă. De asemenea, permite greutate crescută la decolare și aterizare”, a declarat Nathan Frock, managerul interimar al programului de asistență de securitate al AFLCMC din cadrul programului de modernizare Taiwan F-16.

Programul de upgrade a început în 2016 și primul avion finalizat a fost livrat la sfârșitul lui 2018. „Peace Phoenix Rising” este cel mai mare program de modernizare pentru F-16 străine, din 1979 când F-16 a fost introdus în USAF, a precizat AFLCMC. Taiwanul a cumpărat 150 de avioane F-16A/B în 1992. Upgrade-ul trebuia inițial să acopere 144 de aeronave, dar au existat pierderi datorate uzurii față de solicitarea inițială.

Taiwanul a solicitat upgrade la Block 70 și importul noului F-16V după ce i s-a respins cererea de a cumpăra avioane de generația a cincea F-35.

Finalizarea programului vine în urma unei scrisori semnate de 24 de parlamentari americani către secretarul USAF, Frank Kendall, în noiembrie 2023, îndemnând serviciul să grăbească încheierea programului și să continue rapid cu achiziția de 8 miliarde de dolari, a celor 66 de aeronave noi F-16V aprobate de Congres în 2019. Ei au remarcat că modernizarea a fost întârziată, iar vânzarea avioanelor de luptă noi a fost și ea întârziată cu cel puțin doi - trei ani.

„Taiwanul are nevoie urgent de aceste avioane noi și modernizate, iar un Taiwan mai puternic și mai rezistent va îmbunătăți stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, au spus aceștia.

Directorul de achiziții al USAF, Andrew Hunter, a răspuns că serviciul explorează „toate opțiunile de a prioritiza și accelera” transferul noilor F-16V în Taiwan.

Deși primele două avioane noi ar fi trebuit să fie livrate la sfârșitul lui 2023, acest lucru nu s-a întâmplat. USAF și Lockheed Martin au pus întârzierea pe seama „provocărilor complexe de dezvoltare” în elaborarea unui nou software pentru avionul de luptă. Potrivit unor surse din industrie, Taiwanul ar trebui să primească primul său F-16 Block 70 nou în al treilea trimestru al anului 2024.

Spre deosebire de aeronavele F-16 anterioare, care aveau o durată de viață de aproximativ 8.000 de ore, F-16V nou construite vor avea o durată de viață de 12.000 de ore.

Cele 139 de F-16 taiwaneze care au primit actualizări, vor intra în faza a doua a programului de  modernizare.

AFLCMC a declarat că lucrează acum la o a doua fază a proiectului de modernizare — Peace Phoenix Rising Modernization II — care va adăuga capabilitate pentru racheta anti-radar de mare viteză (HARM) AGM-88, un sistem automat de evitare a coliziunilor cu solul, sistemul de recunoaștere multispectrală MS-110 și bomba glisantă ghidată AGM-154 (JSOW).

„Știm că această lucrare nu este finalizată, deoarece continuăm să accelerăm îmbunătățirile de capabilitate ale flotei existente de F-16 a Forțelor Aeriene din Taiwan, dar îndeplinirea cu succes a acestei etape cheie merită cu siguranță subliniată”, a declarat Col. Eddie Wagner, responsabil senior cu F-16 FMS în cadrul AFLCMC.

Taiwanul a primit, în august anul trecut, aprobare și pentru sistemul de căutare și urmărire în infraroșu destinat F-16, program în valoare de 500 de milioane de dolari. Sistemele Legion IRST sunt considerate esențiale pentru a ajuta avioanele de luptă din a patra generație cum ar fi F-16, împotriva avioanelor stealth adverse cum ar fi J-20 din China.

Lockheed are cel puțin șase clienți pentru Lockheed F-16V/Block 70 și a livrat primele două în Slovacia în ianuarie. Oficialii companiei spun că vizează producția de până la 36 de F-16 pe an până la sfârșitul lui 2024 și 48 pe an până la sfârșitul lui 2025 la uzina Lockheed din Greenville, Carolina de Sud, unde producția de F-16 s-a mutat în urmă cu câțiva ani de la Fort Worth, Texas. Însă, la aceste rate de fabricație, va fi o provocare să se livreze toate F-16V noi Taiwanului până în 2026.

O.J. Sanchez, vicepreședinte și director general pentru producția avioanelor de vânătoare Lockheed, a declarat că firma vede oportunități substanțiale de modernizare a F-16, cu peste 3.000 de avioane F-16 care zboară în întreaga lume. Grecia, de exemplu, a primit deja mai mult de 10 F-16 actualizate la configurația ”V” dintr-un total 84 care se preconizează că vor fi modernizate până în 2027.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel