„Tăcere = permisiune”: NATO trebuie să ceară explicații Rusiei, după ce o altă rachetă rusească a încălcat spațiul aerian polonez

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativa - rachetă rusească în spațiul aerian polonez. Sursa foto: X.
Imagine ilustrativa - rachetă rusească în spațiul aerian polonez. Sursa foto: X.

O rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Poloniei, stat membru NATO. Observatorii din Occident atrag atenția asupra riscului unui război la scară largă între Rusia și NATO și cer sprijin pentru apărarea Ucrainei și pentru ca Polonia să facă presiuni asupra Rusiei. "NATO este acum la un centimetru distanță de un război la scară largă cu Rusia", scrie cotidianul britanic Express, citând declarații ale ministrului polonez al Apărării Naționale, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Chiar și o intruziune greșită a unei rachete rusești în spațiul aerian al unei țări NATO, Polonia, ar putea duce la escaladarea războiului, scrie NBC News.

Fostul responsabil pentru aplicarea de sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, Daniel Fried, a făcut apel la țările NATO să sprijine Polonia pentru a cere explicații din partea Rusiei.

"Polonia va cere explicații din partea Rusiei pentru ultima încălcare a teritoriului său de către o rachetă rusă", a scris analistul pe Twitter. - "NATO și statele membre trebuie să sprijine Polonia. Tăcere = permisiune".

Fostul ambasador al SUA în Rusia și analist la Universitatea Stanford, Mike McFaul, face apel la înarmarea Ucrainei "pentru a nu fi nevoiți să luptăm".

"Polonia este un aliat. În loc să așteptăm ca atacul lui Putin asupra unui aliat NATO să ne tragă într-un război, vreau să îi înarmăm pe ucraineni pentru a nu fi nevoiți să luptăm noi", a scris expertul pe Twitter.

Pe 24 martie, Polonia a ridicat de la sol avioanele sale și pe cele ale NATO după ce a identificat o rachetă rusă în spațiul său aerian. De asemenea, Polonia i-a informat pe aliații din NATO cu privire la acest incident.

"Avioanele poloneze și ale aliaților au fost activate", au declarat Forțele Armate poloneze într-o postare pe X. Armata "rămâne în alertă constantă pentru a asigura protecția spațiului aerian polonez".

Kosiniak-Kamysh a declarat duminică, în cadrul unui briefing, că racheta nu a fost doborâtă deoarece "nu existau semne" că aceasta "se îndrepta spre ținte din Polonia".

Comandamentul operațional polonez a declarat pentru X că racheta s-a aflat în spațiul aerian polonez pentru mai puțin de un minut.

"Obiectul a intrat în spațiul aerian polonez în apropiere de satul Osierdow (Voievodatul Lublin) și a petrecut 39 de secunde acolo. A fost monitorizat de radarele militare în timpul zborului", a precizat Comandamentul polonez într-un comunicat. Incidentul a avut loc în timpul bombardamentelor rusești care au avariat infrastructura energetică din vestul Ucrainei.

Polonia a cerut Rusiei să înceteze "atacurile aeriene teroriste asupra Ucrainei" și a cerut Kremlinului să explice "încă o încălcare" a spațiului aerian polonez.

Anterior, Rusia a încălcat spațiul aerian polonez la 29 decembrie 2023. La momentul respectiv, Ministerul polonez al Apărării a declarat că are motive să creadă că este vorba de o rachetă rusească.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel