T-31 - prima dronă de recunoaștere și atac la sol produsă de Georgia

Cătălin Costea / 13 feb 2021 / 13:10

Săptămâna trecută, Georgia a anunțat realizarea propriului UAV de recunoaștere și atac, denumit “T-31”, la a cărui dezvoltare s-a lucrat mai bine de cinci ani.

Compania dezvoltatoare, “Tbilaviamsheni” (fosta Uzină de aviație din Tbilisi) a anunțat că a dezvoltat primul vehicul aerian național fără pilot, conceput atât pentru recunoaștere aeriană, cât și pentru atac la sol, a cărui producție în serie poate începe în 18 luni dacă se asigură finanțarea necesară.

Potrivit publicației Janes, specializată în tehnologie militară, UAV-ul are denumirea de fabricație “T-31”, iar lucrările la acesta au început în 2015.

Majoritatea datelor privind caracteristicile tehnico-tactice ale aeronavei sunt considerate secrete și tratate ca atare de compania producătoare, în prezent fiind făcute publice mai mult imaginile obținute prin randare ale UAV-ului.

Se cunoaște totuși că, în versiunea de recunoaștere, drona “T-31” poate beneficia de două rezervoare suplimentare de combustibil, iar în versiunea de atac poate transporta și utiliza patru rachete ghidate „aer-sol”, montate pe câte două sisteme de acroșare și lansare sub fiecare aripă.

2. -imagine fara descriere- (t-31-georgia-uav_48122500.jpg)

Ca majoritatea sistemelor de acest tip, vehicul aerian va fi echipat cu o stație optoelectronică și un aparat de fotografiat termic, însă foarte probabil numărul senzorilor de la bordul aeronavei va fi mai mare.

“Tbilaviamsheni” a subliniat faptul că în realizarea dronei folosește soluțiil tehnologice disponibile pentru industria de apărare din Georgia și că speră ca Forțele Aeriene Georgiene să fie primul client al aeronavei “T-31”. Acest lucru ar putea să însemne că prețul de producție este unul redus, ceea ce ar facilita creșterea numărului comenzilor pe o piață internațională tot mai interesată de utilizarea masivă a dronelor puternice și ieftine.

În prezent, Forțele Aeriene Georgiene folosesc drone “Elbit Hermes 450” fabricate în Israel.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy