T-31 - prima dronă de recunoaștere și atac la sol produsă de Georgia

Cătălin Costea |
Data publicării:

Săptămâna trecută, Georgia a anunțat realizarea propriului UAV de recunoaștere și atac, denumit “T-31”, la a cărui dezvoltare s-a lucrat mai bine de cinci ani.

Compania dezvoltatoare, “Tbilaviamsheni” (fosta Uzină de aviație din Tbilisi) a anunțat că a dezvoltat primul vehicul aerian național fără pilot, conceput atât pentru recunoaștere aeriană, cât și pentru atac la sol, a cărui producție în serie poate începe în 18 luni dacă se asigură finanțarea necesară.

Potrivit publicației Janes, specializată în tehnologie militară, UAV-ul are denumirea de fabricație “T-31”, iar lucrările la acesta au început în 2015.

Majoritatea datelor privind caracteristicile tehnico-tactice ale aeronavei sunt considerate secrete și tratate ca atare de compania producătoare, în prezent fiind făcute publice mai mult imaginile obținute prin randare ale UAV-ului.

Se cunoaște totuși că, în versiunea de recunoaștere, drona “T-31” poate beneficia de două rezervoare suplimentare de combustibil, iar în versiunea de atac poate transporta și utiliza patru rachete ghidate „aer-sol”, montate pe câte două sisteme de acroșare și lansare sub fiecare aripă.

2. -imagine fara descriere- (t-31-georgia-uav_48122500.jpg)

Ca majoritatea sistemelor de acest tip, vehicul aerian va fi echipat cu o stație optoelectronică și un aparat de fotografiat termic, însă foarte probabil numărul senzorilor de la bordul aeronavei va fi mai mare.

“Tbilaviamsheni” a subliniat faptul că în realizarea dronei folosește soluțiil tehnologice disponibile pentru industria de apărare din Georgia și că speră ca Forțele Aeriene Georgiene să fie primul client al aeronavei “T-31”. Acest lucru ar putea să însemne că prețul de producție este unul redus, ceea ce ar facilita creșterea numărului comenzilor pe o piață internațională tot mai interesată de utilizarea masivă a dronelor puternice și ieftine.

În prezent, Forțele Aeriene Georgiene folosesc drone “Elbit Hermes 450” fabricate în Israel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel