Surpriză în R. Moldova: Maia Sandu a câștigat primul tur al prezidențialelor. Confruntare decisivă cu Dodon în turul secund

Tudor Curtifan / 02 noi 2020 / 08:29
Sursă foto: Maia Sandu Facebook
Sursă foto: Maia Sandu Facebook

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat, duminică, primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,67% din secţiile de votare din ţară.

Maia Sandu a obţinut 35,96% din voturi, devansându-l pe preşedintele în exerciţiu, socialistul Igor Dodon, care a fost votat de 32,75% din electorat.

Pe următoarele locuri s-au clasat Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru") cu 16,94%, Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor") cu 6,52%, Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr") cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale") cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,38%, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) - 1,19%.

CEC a centralizat, de asemenea, voturile din 94,96% din cele 139 de secţii de votare din străinătate. Candidatul PAS s-a impus detaşat în diasporă, obţinând 69,62% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat abia al treilea cu 3,69% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 17,63%.

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.

Nota autorului: Deși analiștii se „temeau” că Igor Dodon va reuși să câștige alegerile încă din primul tur, atingând pragul de 50%+1, având în vedere că prezența la urne în prima parte a fost foarte scăzută iar reprezentarea demografică a electoratului indica o mobilizare masivă a votanților lui președintelui în exercițiu pro-rus Igor Dodon, în partea a doua a existat un nou val de mobilizare iar prezența a atins aproximativ 42%. 

Rezultatul poate fi explicat prin faptul că Renatp Usatîi a obținu aproximativ 17% din voturi, în proporție covârșitoare rupte de la Dodon.

În 2016, în primul tur, Igor Dodon a învins-o pe Maia Sandu cu un procent de 48% la 38%, la o prezență de 58.8%. 

În ciuda rezultatului excelent obținut de pro-europeana Maia Sandu, Dodon pleacă tot cu prima șansă în turul secund, având în vedere distrubiția logică a voturilor a celor clasați după președintele în exercițiu, și mai ales a faptului că din cele aproximativ 17% pentru Usatîi majoritate, în mod logic, ar trebui să meargă către Dodon în turul second. Însă partida pro-europeană de la Chișinău a demonstrat că păstrează șanse ,având nevoie de mobilizare.

De departe, marele perdant este Andrei Năstase, fostul aliat al Maei Sandu care nu a obținut decât 3.26%.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy