Surpriză în R. Moldova: Maia Sandu a câștigat primul tur al prezidențialelor. Confruntare decisivă cu Dodon în turul secund

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Maia Sandu Facebook
Sursă foto: Maia Sandu Facebook

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat, duminică, primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,67% din secţiile de votare din ţară.

Maia Sandu a obţinut 35,96% din voturi, devansându-l pe preşedintele în exerciţiu, socialistul Igor Dodon, care a fost votat de 32,75% din electorat.

Pe următoarele locuri s-au clasat Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru") cu 16,94%, Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor") cu 6,52%, Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr") cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale") cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,38%, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) - 1,19%.

CEC a centralizat, de asemenea, voturile din 94,96% din cele 139 de secţii de votare din străinătate. Candidatul PAS s-a impus detaşat în diasporă, obţinând 69,62% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat abia al treilea cu 3,69% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 17,63%.

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.

Nota autorului: Deși analiștii se „temeau” că Igor Dodon va reuși să câștige alegerile încă din primul tur, atingând pragul de 50%+1, având în vedere că prezența la urne în prima parte a fost foarte scăzută iar reprezentarea demografică a electoratului indica o mobilizare masivă a votanților lui președintelui în exercițiu pro-rus Igor Dodon, în partea a doua a existat un nou val de mobilizare iar prezența a atins aproximativ 42%. 

Rezultatul poate fi explicat prin faptul că Renatp Usatîi a obținu aproximativ 17% din voturi, în proporție covârșitoare rupte de la Dodon.

În 2016, în primul tur, Igor Dodon a învins-o pe Maia Sandu cu un procent de 48% la 38%, la o prezență de 58.8%. 

În ciuda rezultatului excelent obținut de pro-europeana Maia Sandu, Dodon pleacă tot cu prima șansă în turul secund, având în vedere distrubiția logică a voturilor a celor clasați după președintele în exercițiu, și mai ales a faptului că din cele aproximativ 17% pentru Usatîi majoritate, în mod logic, ar trebui să meargă către Dodon în turul second. Însă partida pro-europeană de la Chișinău a demonstrat că păstrează șanse ,având nevoie de mobilizare.

De departe, marele perdant este Andrei Năstase, fostul aliat al Maei Sandu care nu a obținut decât 3.26%.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel