Surprinsă de atacul cu dronă al armatei ucrainene asupra separatiştilor, Rusia insinuează că vânzarea de arme către Ucraina ar putea duce la destabilizarea situaţiei din Donbas

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Drone turcească Bayraktar TB2 a Armatei Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Drone turcească Bayraktar TB2 a Armatei Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Rusia a avertizat miercuri împotriva vânzărilor de armament modern Ucrainei, după ce armata ucraineană a utilizat marți, pentru prima oară, o dronă de atac de fabricaţie turcească în zona de conflict din estul Ucrainei.

„Noi, într-adevăr, avem relaţii speciale cu Turcia, dar în cazul dat, din păcate, se confirmă temerile noastre că furnizarea unor astfel de arme armatei ucrainene ar putea duce la destabilizarea situaţiei pe linia de contact”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă zilnică.

DefenseRomania a fost prima publicaţie care a relatat ieri, în exclusivitate, că Forțele Armate Ucrainene au folosit în cursul zilei de marţi, pentru prima dată în luptă, o dronă Bayraktar TB2 pentru a lovi poziţiile forţelor separatiste pro-ruşi.

Forțelor Armate ale Ucrainei au fost folosite dronele Bayraktar TB2 pentru a distruge artileria inamică [ forţele separatiste susţinute de Rusia] care a bombardat recent satul ucrainean Granitne din regiunea Donețk.

Statul Major General ucrainean a comunicat marţi că o dronă turcească de tip Bayraktar a fost utilizată pentru prima oară într-o operaţiune de luptă, în cursul căreia a detectat o baterie de tunuri de artilerie a separatiştilor proruşi care trăgeau asupra poziţiilor armatei ucrainene şi a distrus unul dintre ele.

Armata ucraineană a difuzat o înregistrare video cu acest atac în care se poate vedea impactul unui proiectil lansat asupra unui tun de artilerie.

În stilul său caracteristic, cel propagandistic, Rusia uită că ea joacă rolul statului agresor, recurgând la o invazie militară asupra unor teritorii din Ucraina, dar acuză Ucraina că poate destabiliza situaţie din Donbas prin utlizarea unor drone militare pe care le-a cumpărat din Turcia.

Rusia nu spune nimic despre faptul că Forţele Armate Ucrainene au efectuat acest atac ca răspuns la bombardamentele pe care forţelor separatiste pro-ruse le-au întreprins recent asupra militarilor ucraineni. Rusia nu spune nici că, din 2014 şi până în prezent, oferă suport militar şi instruire forţelor separatiste pro-ruse.

„De îndată ce astfel de arme cad în mâinile armatei ucrainene, ele pot fi folosite potenţial în această regiune a Ucrainei şi asta nu duce decât la destabilizare”, a afirmat Peskov, adăugând că folosirea armelor turceşti „nu poate contribui la reglementarea problemei interne ucrainene”, scrie Agerpres, care preia EFE şi portalul ucrainean Cenzor.net.

Serviciul de presă al forţelor armatei ucrainene a declarat că drona nu a trecut linia de contact din Donbas.

La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a indicat că Moscova „verifică” informaţia, căci „este foarte greu de ştiut ce este ce este adevărat şi ce este ficţiune” în declaraţiile guvernului ucrainean.

Lavrov, care a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sud-coreean Chung Eui-yong, în finalul convorbirilor purtate la Moscova, a afirmat că, „potrivit primelor date, nu s-au înregistrat victime în urma acestui prim presupus atac cu Bayraktar” în Donbas.

În 2018, Ucraina a achiziţionat 6 drone Bayraktar TB2 de la Turcia, intenţionând să cumpere alte 48 de astfel de dispozitive în viitorul apropiat.

La 14 decembrie 2020, Ministerul Apărării al Ucrainei a anunţat semnarea unui acord cu Turcia privind producţia de corvete şi drone de atac pentru nevoile armatei naţionale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel