Superioritatea aeriană este cheia succesului pentru Ucraina: Cum vor ajuta avioanele F-16 în contraofensivă?

S.I. Catalin |
Data publicării:
De îndată ce Ucraina va primi avioane de luptă moderne F-16, Rusia își va pierde superioritatea aeriană, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat.
De îndată ce Ucraina va primi avioane de luptă moderne F-16, Rusia își va pierde superioritatea aeriană, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat.

Ucraina urmărește să obțină superioritatea aeriană odată cu sosirea anticipată a avioanelor de luptă F-16, subliniind importanța acestora în susținerea operațiunilor terestre. Forțele Aeriene Ucrainene consideră că avioanele occidentale avansate din punct de vedere tehnologic, precum F-16, sunt cruciale în acest scop, dar cu condiţia să fie cât mai multe.

Ucraina vrea să primească cât mai repede avioane F-16 pentru a contracara superioritatea aeriană rusă. Statele Unite consideră că superioritatea aeriană este un factor-cheie şi se așteaptă ca F-16 să joace un rol esențial în pe frontul din Ucraina, dar asta nu înseamnă că ar putea  schimba şi cursul războiului.

Forțele Aeriene Ucrainene au declarat că, fără control asupra spaţiului aerian, este foarte dificil pentru soldații ucraineni să desfășoare operațiuni contraofensive pe front. De îndată ce Ucraina va primi avioane de luptă moderne F-16, Rusia își va pierde superioritatea aeriană, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat, într-un interviu pentru Novinarnia. Potrivit acestuia, superioritatea aeriană este cheia eliberării tuturor teritoriilor Ucrainei ocupate temporar ruși, inclusiv Crimeea.

Acesta a fost răspunsul său la întrebarea dacă avioanele de luptă americane ar fi un panaceu pentru eliberarea peninsulei ocupate.

 

Forțele Aeriene Ucrainene au nevoie de cel puțin 100 de avioane F-16 pentru atingerea acestor obiective

 

Ihnat a spus că F-16 vor fi un panaceu, dar o abordare cuprinzătoare a operațiunilor contraofensive este la fel de importantă.

"Este foarte dificil să faci acest lucru fără să ai control asupra spaţiului aerian. Nu vom putea să desfășurăm cu succes operațiuni de dezocupare terestră fără superioritate aeriană. Superioritatea aeriană este cheia succesului", a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene.

Ihnat precizat că Ucraina are nevoie de aproximativ 150 de astfel de avioane de luptă, dar trebuie să primească, de asemenea, pregătire, mentenanţa şi piese de schimb pentru acestea.

În prezent, piloții ucraineni continuă să se antreneze pe avioane de luptă F-16 în Danemarca. Unii dintre ei deja primele zboruri în prezenţa unor instructori. În plus, piloții ucraineni, precum și alți specialiști care lucrează cu avioane F-16, sunt instruiți în Statele Unite și Marea Britanie.

 

F-16 nu este un ''glonț de argint''

 

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene a făcut aceste declaraţii cu puţin timp înainte ca secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, să facă precizări cu privire la impactul strategic al livrării de avioane de luptă F-16 în Ucraina, afirmând că acestea vor spori semnificativ capacitatea Ucrainei de a provoca pierderi forțelor invadatoare rusești. 

Jens Stoltenberg a subliniat că livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina nu este un "glonț de argint" care să schimbe instantaneu dinamica conflictului. Deși nu a putut oferi o dată clară cu privire la livrarea primelor avioane F-16, Stoltenberg a subliniat impactul pozitiv pe care acestea îl vor avea asupra capacităților de apărare ale Ucrainei. 

Piloții ucraineni urmează în prezent cursuri de pregătire pentru a opera și întreține avioanele F-16, contribuind la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.

Stoltenberg a recunoscut că avioanele F-16 vor avea un impact pozitiv asupra capacităților Ucrainei pe câmpul de luptă, ajutând țara să provoace pierderi mai mari forțelor rusești, dar a avertizat că nu trebuie să le privească ca pe o soluție unică.

Probabil că nu va fi o victorie ușoară pe câmpul de luptă, a spus el. Deși viitoarea furnizare de avioane de luptă F-16 va ajuta forțele ucrainene, nici acestea și nici o altă armă occidentală nu se vor dovedi probabil a fi un "glonț de argint" care "va schimba în mod fundamental situația de pe câmpul de luptă".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel