Super Tuesday: Se separă apele la democrați. Doi candidați s-au retras și îl susțin pe Biden, Trump răspunde ironic

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Joe Biden
Joe Biden

Super Tuesday (n. red. super-marți) este ziua în care votează la alegerile primare în sânul Partidului Democrat, nu mai puțin de 14 state americane. Astfel că, după votul care va avea loc în această noapte (ora României), apele se vor separa la democrați și vom știi în linii mari cine pleacă în pole position pentru a-l înfrunta pe președintele republican Donald Trump la alegerile prezidențiale care vor avea loc în noiembrie 2020 în State.

Bernie Sanders şi Joe Biden sunt consideraţi favoriţi înainte de Super Tuesday. Din cursă s-au retras Amy Klobuchar și Pete Buttigieg. Ambii au anunțat că îl susțin pe Joe Biden.

Au mai rămas în cursa internă a democraților: Bernie Sanders, Joe Biden, Michael Bloomberg și Elizabeth Warren.

De departe, Sander și Biden sunt mari favoriți. Sanders, considerat un candidat socialist, are un avans destul de important în fața lui Joe Biden.

Alegerile din cele 14 state americane (Super Tuesday) vor desemna o treime din delegaţii la Convenţia Naţională a partidului, unde va fi stabilit la sfârşitul lui iulie contracandidatul oficial al preşedintelui republican Donald Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

 

Trump, ironic după retragerea lui Buttigieg și Klobuchar

 

După retragerea lui Buttigieg și Klobuchar, președintele Donald Trump a reacționat ironic pe pagina sa de Facebook. Trump a transmis că se încearcă o „lovitură de stat împotriva lui Bernie Sanders”, aluzie la susținerea de care beneficiază Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama.

Unii analiști susțin că Trump l-ar prefera pe Sanders în finala prezidențială, având în vedere reticiența americanilor împotriva socialismului, Trump fiind un critic înverșunat al socialismului. Și, într-un asemenea scenariu, este evident că aceasta ar fi principala temă de campanie împotriva lui Sanders.

 

Biden și Sanders, marii favoriți

 

Este prima zi în care participă la competiţia internă din Partidul Democrat şi miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al New Yorkului, amintește Agerpres. El nu s-a prezentat la alegerile primare din primele patru state.

Sondajele de opinie înainte de Super Tuesday îl arată pe Bernie Sanders drept favorit în California, Texas şi Virginia, care trimit cel mai mare număr de delegaţi la Convenţia Naţională. El este cotat cel mai bine şi în Massachusetts, de unde provine o altă candidată, senatoarea Elizabeth Warren. Potrivit AFP, aceasta s-ar putea retrage dacă nu obţine un rezultat bun în statul pe care îl reprezintă în Congres.

AFP transmite că Joe Biden va încerca să se poziţioneze drept moderat, în opoziţie cu Sanders care îşi asumă o poziţie 'socialistă', termen care are pentru mulţi americani rezonanţe legate de războiul rece şi de comunism.

În afara celor 14 state - Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont şi Virginia - marţi au loc alegeri primare ale Partidului Democrat, cunoscute sub denumirea de 'caucus', şi în teritoriul Samoa Americană, unde nu se va vota în noiembrie. Americanii stabiliţi în străinătate îşi pot exprima preferinţele pentru unul din concurenţii democraţi începând de marţi până în 10 martie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel