Summit G-7. Pompeo nu se va deplasa în Franța. Absența sa trădează tensiunile dintre aliați

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Mike Pompeo și Donald Trump
Mike Pompeo și Donald Trump

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, nu va participa la reuniunea omologilor săi din G-7, grupul principalelor state industrializate, ce va avea loc la sfârşitul săptămânii în Franţa, o absenţă emblematică pentru tensiunile dintre administraţia americană a lui Donald Trump şi aliaţii cei mai apropiaţi ai Statelor Unite.

Potrivit unui comunicat al diplomaţiei de la Washington, SUA vor fi reprezentate de numărul 2 al Departamentului de Stat, John Sullivan.

Reuniunea ministerială, ce va avea loc vineri şi sâmbătă la Dinard, în nord-vestul Franţei, va pregăti summitul G-7 programat în august la Biarritz, un alt oraş francez pe coasta Atlanticului.

Administraţia americană nu a motivat absenţa lui Mike Pompeo, care îi va primi miercuri şi joi, la Washington, pe omologii săi din NATO la reuniunea ce va marca 70 de ani de la crearea Alianţei.

Absenţa lui Mike Pompeo de la reuniunea din Bretania este cu atât mai surprinzătoare, cu cât Statele Unite vor prelua în 2020 preşedinţia G-7, grup din care mai fac parte Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie.

Summitul G-7 desfăşurat în 2018 în Canada s-a încheiat cu un eşec, Donald Trump refuzând să semneze comunicatul final din cauza unor diferende în materie comercială.

În Franţa, adjunctul lui Pompeo, John Sullivan, urmează să discute cu ceilalţi participanţi despre 'deteriorarea situaţiei din Venezuela, comportamentul destabilizator al Iranului în Orientul Mijlociu', precum şi despre 'denuclearizarea definitivă a Coreei de Nord', se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel