Suedia va oferi armatei ucrainene 10 tancuri Leopard 2A5 şi sisteme antiaeriene

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Versiunea suedeză a tancului german Leopard 2. Sursa foto: Forsvarsmakten.
Versiunea suedeză a tancului german Leopard 2. Sursa foto: Forsvarsmakten.

Suedia intenționează să se alăture "coaliției internaționale a tancurilor" și anunţă transferul a 10 tancuri Stridsvagn 122 (n.r. o versiune suedeză a Leopard 2A5 german) către Ucraina, precizează publicația germană Der Spiegel a relatat despre acest lucru. Tancurile suedeze Stridsvagn 122 urmează să completeze setul de 14 tancuri Leopard 2A6 pe care Germania le transferă din stocurile Bundeswehr pentru primul batalion de tancuri Leopard 2 al armatei ucrainene. 

 

Suedia va livra Kievului circa zece tancuri Leopard, precum şi sisteme antiaeriene, a anunţat guvernul suedez vineri, când se comemorează un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, informează AFP. 

Această ţară scandinavă preconizează să trimită Ucrainei circa zece tancuri Leopard 2A5 pe care le deţine, precum şi sisteme antiaeriene IRIS-T şi HAWK, au precizat prim-ministrul Ulf Kristersson şi ministrul apărării Pal Jonson, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui Jonson, acest model este similar celor utilizate în Germania. Prin urmare, tancurile vor fi trimise în cadrul grupului de coordonare germanic. Această promisiune a Suediei survine la o zi după ce Finlanda vecină a anunţat că va livra Kievului trei dintre tancurile sale Leopard.

Mai multe ţări ţări occidentale au promis la finalul lui ianuarie că vor livra Ucrainei tancuri grele şi moderne. Washingtonul a anunţat 31 de tancuri Abrams, Londra 14 tancuri Challenger 2, Berlinul 14 tancuri Leopard 2, renumite ca fiind printre cele mai bune din lume. Unda verde germană le-a permis altor ţări occidentale să promită tancuri Leopard 2.

Cancelarul federal german Olaf Scholz a cerut vineri aliaţilor săi să livreze tancurile promise Kievului, după ce a ezitat multă vreme să autorizeze trimiterea lor în Ucraina. În final, Germania a cedat în ianuarie, anunţând expedierea a 14 tancuri Leopard, pentru a reuni două batalioane de astfel de tancuri de luptă pentru Ucraina.

Trimiterea a încă patru tancuri anunţată vineri va permite, astfel, în coordonare cu Portugalia şi Suedia, formarea unui batalion complet de 31 de tancuri, potrivit Ministerului Apărării german.

Miercuri, Serviciile de Securitate suedeze au declarat că războiul din Ucraina a schimbat drastic situaţia de securitate şi Rusia reprezintă acum o ameninţare militară în zona imediată a Suediei, de asemenea la adresa securităţii sale interne. Suedia şi Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Rusia a declanşat o invazie în Ucraina, de la începerea căreia se va marca vineri un an, prima agresiune de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel