Suedia recomandă Finlandei avioanele Gripen pentru a combate împreună amenințarea rusească

Eduard Pascu |
Data publicării:
Gripen, sursă foto: Saab
Gripen, sursă foto: Saab

Oficialii din Ministerul Apărării din Suedia au sfătuit Finlanda să achiziționeze avioane de luptă Gripen pentru a putea combate împreună amenințarea rusă.

În timp ce Filnanda încearcă să se decidă asupra uneia dintre cele cinci oferte primite pentru înlocuirea escadrilei învechite de avioane F-18 Hornet, oficiali din Ministerul Apărării din Suedia i-au sfătuit să aleagă varianta de avioane Gripen fabricate de Saab, transmite Defense News

Ei au susținut că aeronava Gripen ar permite o cooperare fără precedent între cele două țări în contracararea unui ipotetic atac al Rusiei.

În cursa pentru înlocuirea avioanelor F-18 Hornet, guvernul de la Helsinki, care a alocat suma de 12 miliarde de dolari, are de ales: Boeing oferă F-18 Super Hornet, Lockheed Martin oferă F-35, din Franța sunt propuse Dassault Rafale, britanicii oferă Eurofighter iar suedezii de la Saab vin cu Gripen în două versiuni: Gripen E sau Gripen F.

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a declarat că alegerea aeronavelor are loc în timpul unei ”situații de securitate deteriorate” în jurul Mării Baltice. El a propus o mai mare cooperare în domeniul apărării între țările scandinave pentru a face față ”mișcărilor agresive” ale Moscovei, iar "apărarea aeriană este o parte vitală a acestui lucru".

Generalul Anders Persson, comandant adjunct al Forțelor Aeriene suedeze, a spus că astfel Suedia și Finlanda vor reduce la zero potențialele incursiuni ale forțelor rusești.

”Vom fi ca o singură forță aeriană cu doi comandanți”, a spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel