Suedia recomandă Finlandei avioanele Gripen pentru a combate împreună amenințarea rusească

Eduard Pascu / 18 feb 2021 / 10:00
Gripen, sursă foto: Saab
Gripen, sursă foto: Saab

Oficialii din Ministerul Apărării din Suedia au sfătuit Finlanda să achiziționeze avioane de luptă Gripen pentru a putea combate împreună amenințarea rusă.

În timp ce Filnanda încearcă să se decidă asupra uneia dintre cele cinci oferte primite pentru înlocuirea escadrilei învechite de avioane F-18 Hornet, oficiali din Ministerul Apărării din Suedia i-au sfătuit să aleagă varianta de avioane Gripen fabricate de Saab, transmite Defense News

Ei au susținut că aeronava Gripen ar permite o cooperare fără precedent între cele două țări în contracararea unui ipotetic atac al Rusiei.

În cursa pentru înlocuirea avioanelor F-18 Hornet, guvernul de la Helsinki, care a alocat suma de 12 miliarde de dolari, are de ales: Boeing oferă F-18 Super Hornet, Lockheed Martin oferă F-35, din Franța sunt propuse Dassault Rafale, britanicii oferă Eurofighter iar suedezii de la Saab vin cu Gripen în două versiuni: Gripen E sau Gripen F.

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a declarat că alegerea aeronavelor are loc în timpul unei ”situații de securitate deteriorate” în jurul Mării Baltice. El a propus o mai mare cooperare în domeniul apărării între țările scandinave pentru a face față ”mișcărilor agresive” ale Moscovei, iar "apărarea aeriană este o parte vitală a acestui lucru".

Generalul Anders Persson, comandant adjunct al Forțelor Aeriene suedeze, a spus că astfel Suedia și Finlanda vor reduce la zero potențialele incursiuni ale forțelor rusești.

”Vom fi ca o singură forță aeriană cu doi comandanți”, a spus el.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy