Suedia promite că va furniza Ucrainei arme moderne. Obuziere autopropulsate Archer 155mm ar putea ajunge la Forţele Armate Ucrainene

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit informațiilor publicate de ziarul suedez "Svenska Dagbladet", la 26 octombrie 2022, în timpul unui interviu, locotenent-colonelul Peter Lidén de la Academia Suedeză de Apărare a anunțat că Ministerul suedez al Apărării a înaintat un raport guvernului conform căruia ar putea furniza Ucrainei 12 din cele 48 de obuziere autopropulsate Archer de 155 mm. Suedia va sprijini mai activ Kievul în războiul său împotriva Rusiei, a declarat duminică ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, într-un interviu pentru Dagens Nyheter. 

Guvernul suedez nu a precizat încă ce arme avansate va trimite Suedia, dar purtătorul de cuvânt al ministerului suedez al apărării, Mikael Oscarsson, a făcut referire la două sisteme de arme care ar urma să fie oferite Ucrainei: sistemul portabil de rachete antiaeriene RBS70 şi obuzierul Archer.

La 25 septembrie 2022, ministrul suedez al afacerilor externe, Ann Lind, a anunțat pentru prima dată că Suedia evaluează posibilitatea de a furniza Ucrainei obuziere autopropulsate Archer 155mm, sistemul portabil de rachete antiaeriene RBS70 și alte echipamente militare.

Archer este un obuzier autopropulsat de 155 mm, instalat pe şasiul unui camion Volvo A30D 6×6. Obuzierul a fost proiectat și dezvoltat de compania BAE Systems. Primul prototip al vehiculului a fost finalizat în 2010, iar Archer a intrat în serviciul armatei suedeze în februarie 2016.

Archer este înarmat cu un tun de 155 mm. Obuzierul este echipat cu un sistem computerizat de control al focului - acesta transportă 20 de proiectile de 155 mm într-un încărcător complet automat și încă 20 de proiectile pentru reîncărcare.

Tunul obuzierului Archer are o rază maximă de tragere de 40 km cu muniție convențională de 155 mm și de 60 km cu muniție ghidată cu precizie, inclusiv Excalibur. Excalibur (XM982, M982 și M982A1) este un proiectil de artilerie cu rază de acțiune extinsă de 155 mm, ghidat prin GPS, utilizat ca muniție de precizie pentru tunurile de artilerie de ultimă generație.

În ceea ce privește mobilitatea, obuzierul Archer poate rula cu o viteză maximă pe șosea de 70 km/h, având o autonomie maximă de de 500 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel