Suedia îşi dezvoltă apărarea aeriană din insula Gotland în contextul tensiunilor cu Rusia

Eduard Pascu |
Data publicării:

Armata Suediei a anunţat luni că va desfăşura un sistem de apărare cu rachete sol-aer modernizat în insula Gotland din Marea Baltică, un nou semn al tensiunilor cu Rusia din regiune, relatează Reuters.

Noul sistem, dezvoltat şi construit de firma de apărare Saab, înlocuieşte armele mobile antiaeriene cu care erau echipate până acum forţele armate suedeze din Gotland.

"Gotland este o zona importantă din punct de vedere militar şi strategic", a precizat într-un comunicat Micael Byden, comandantul Forţelor Armate Suedeze.

"Poziţia geografică îi conferă insulei avantaje militare semnificative în privinţa protecţiei şi controlului asupra traficului pe mare, spaţiului aerian din Marea Baltică şi abilităţii de a instala unităţi militare", se mai menţionează în comunicat.

Deşi nu este stat membru al NATO, Suedia are legături puternice cu Alianţa Nord-Atlantică şi a început să îşi dezvolte forţele armate, după decenii de când neglijează acest domeniu, în contextul îngrijorării tot mai mari privind acţiunile Rusiei din regiunea Mării Baltice.

La începutul acestui an, Suedia l-a convocat pe ambasadorul Rusiei după ce un avion de luptă rus a şicanat un avion militar suedez în spaţiul aerian internaţional deasupra regiunii Baltice, zburând la o distanţă de doar 20 de metri. În ultimii ani, Suedia s-a plâns de mai multe incidente în care au fost implicate avioane militare ruseşti, inclusiv încălcări ale spaţiului aerian al Suediei.

Gotland se află la circa 330 de kilometri de enclava Kaliningrad, unde este instalată Flota Rusiei la Marea Baltică.

Vezi și: Ample manevre ale marinei britanice în Marea Baltică

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel