Suedia, drum deschis spre NATO. Turcia a aprobat în Parlament aderarea Suediei: „Biletul” în NATO, în schimbul F-16? Mai rămâne Ungaria

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Deputaţii turci au deschis marţi porţile NATO pentru Suedia şi ar urma să valideze definitiv intrarea acestei ţări în Alianţa Nord-Atlantică fără întârziere, după aprobarea Protocolului de aderare în schimbul unui posibil angajament american privind avioanele F-16, relatează Agerpres, care citează AFP.

Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului de la Ankara a aprobat textul după 19 luni de suspans şi l-a transmis Adunării Plenare pentru adoptare definitivă, o formalitate care ar urma să aibă loc în următoarele ore sau zile, dar la un moment - sau o dată - care nu a fost încă precizat.

Turcia şi Ungaria au blocat calea Suediei în procesul de aderare la NATO, multiplicând cererile şi pretextele pentru a-şi justifica reticenţele.

Ministrul de externe suedez Tobias Billström a salutat decizia luată în această seară de Ankara. "Suntem încântaţi să devenim membri ai NATO", a declarat el pentru canalul public de televiziune SVT Nyheter.

Suedia şi-a depus candidatura în acelaşi timp cu Finlanda, care a devenit în acest an cel mai nou membru al Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina, începută în februarie 2022.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat în octombrie că va trimite parlamentului de la Ankara cererea de a ratifica aderarea Suediei la Alianţă. Însă luna aceasta, el a condiţionat ratificarea de aprobarea de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 pentru armata turcă.

 

Stoltenberg salută decizia Turciei privind deblocarea aderării Suediei

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat marţi votul Comisiei pentru Afaceri Externe a parlamentului turc în favoarea aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, o etapă care deschide calea pentru o undă verde oficială din partea Turciei, relatează AFP.

"Contez pe (aceste două state) să îşi finalizeze cât mai curând posibil procedurile de ratificare" pentru aderarea Suediei, "ceea ce va face NATO mai puternică", a declarat Stoltenberg, potrivit unui comunicat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel