Suedia aderă în sfârșit la NATO după aproape doi ani de așteptare: Suedezii lasă acum în urmă 200 de ani de neutralitate și nealiniere militară

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Armata suedeză, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia
Armata suedeză, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia

Suedia a devenit oficial cel de-al 32-lea stat membru al NATO, un moment de referință pentru această țară neutră din punct de vedere istoric și pentru alianța militară occidentală. Procesul de ratificare de la Stockholm a fost în cele din urmă finalizat joi la Washington, Suedia și Ungaria - ultima țară care a ratificat aderarea Suediei - prezentând documentele necesare după un proces îndelungat care a durat aproape doi ani.

Pentru Suedia, acest lucru marchează sfârșitul unei așteptări de 20 de luni, care a început în mai 2022, când și-a depus cererea de aderare alături de Finlanda, motivată de invazia Rusiei în Ucraina. Finlanda a devenit anul trecut cel de-al 31-lea membru al NATO.

Ratificarea marchează, de asemenea, o schimbare istorică de mare importanta în identitatea națională și internațională a Suediei, care se îndepărtează de politica de neutralitate care a început la sfârșitul războiului rece.

Ratificarea consolidează prezenta NATO in regiunea nordica, în care toate țările sunt acum membre, și face din Marea Baltică o "mare NATO" în întregime.

Procesul a fost finalizat în jurul orei 17.30, ora Suediei, când premierul Suediei, Ulf Kristersson, și secretarul de stat american, Antony Blinken, au prezidat o ceremonie în cadrul căreia "instrumentul de aderare" al Suediei la alianță a fost depus oficial la Departamentul de Stat. "Lucrurile bune vin la cei care așteaptă. Nu există un exemplu mai bun", a declarat Blinken.

Kristersson a declarat că Suedia "se întoarce acasă" la NATO.

,,Astăzi este o zi cu adevărat istorică. Suedia este acum membră a NATO. Suntem umili, dar suntem și mândri. Unitatea și solidaritatea vor fi o lumină călăuzitoare. Suedia lasă acum în urmă 200 de ani de neutralitate și nealiniere militară. Este un pas important, dar un pas foarte natural", a precizat premierul Suediei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost printre primii care au felicitat Suedia și a declarat că drapelul suedez va fi arborat luni în fața sediului NATO din Bruxelles.

,,Este oficial - Suedia este acum al 32-lea stat membru al NATO, ocupând locul care i se cuvine la masa noastră", a scris el pe rețelele de socializare. "Aderarea Suediei face ca NATO să fie mai puternică, Suedia mai sigură și întreaga alianță mai sigură."

Călătoria Suediei către aderarea la NATO - care a început sub conducerea fostului prim-ministru Magdalena Andersson, din partea Partidului Social-Democrat suedez, și a fost preluată în 2022 de succesorul ei, Kristersson, din partea Partidului Moderat - a fost dificilă din punct de vedere diplomatic și de lungă durată.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel