Suedia acționează deja ca un membru senior al NATO: Un batalion mecanizat de dimensiuni reduse va fi dislocat în Letonia

IFV ”CV-90” - Forțele armate suedeze
IFV ”CV-90” - Forțele armate suedeze

Suedia confirmă că va trimite Letonia un batalion mecanizat de dimensiuni reduse.

”Suedia este complet integrată în structurile Alianței Nord Atlantice și este pregătită să-și asume responsabilitățile privind apărarea comună”, a ținut să sublinieze premierul suedez Ulf Kristersson.

Suedia va continua cu planurile de a trimite trupe în Letonia, ca parte a desfășurării NATO în țările baltice, care împart granițele terestre cu Rusia și aliatul ei Belarus, a declarat joi Ulf Kristersson într-o conferință de presă cu omologul său leton, Evika Silina.

Prim-miniștrii celor două țări au discutat despre cooperarea bilaterală și problemele actuale de securitate, cum ar fi sprijinul continuu acordat Ucrainei și cooperarea în NATO, inclusiv contribuția Suediei la prezența sporită a NATO în Letonia.

„În această dimineață, guvernul a luat decizia oficială de a trasa forțelor armate sarcina de a pregăti contribuția suedeză la batalionul mecanizat de dimensiuni reduse din Letonia”, a precizat Kristersson, după întrevederea cu omologul său leton.

Potrivit oficialului suedez, contribuția va include vehicule de luptă ale infanteriei CV90, dar și de tancuri Leopard 2.

Primele forțe din batalionul suedez vor ajunge în Letonia la începutul lui 2025 și vor reprezenta, practic, elemente importante ale Prezenței Înaintate a NATO. „Scopul este ca această forță să fie operațională de la începutul anului viitor”, a mai arătat Kristersson.

Suedia declarase deja că își propune să contribuie cu un batalion mecanizat redus, la desfășurarea NATO în Letonia, dar nu erau cunoscute detaliile privind forțele ce urmează să fie dislocate în statul de la frontiera estică a NATO. Prezența trupelor suedeze are menirea să descurajeze și să se apere împotriva oricărui atac, dar decizia finală aștepta aderarea la NATO.

 

Flancul Estic, mai solid după aderarea Suediei

Țara nordică a aderat la NATO luna trecută , devenind cel de-al 32-lea membru al alianței militare, renunțând la o neutralitate seculară, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Forțele armate ale Suediei au declarat anterior că desfășurarea țării în Letonia ar putea include aproximativ 600 de militari.

Amintim că aproximativ 40.000 de soldați NATO sunt staționați în Europa de Est, în sprijinul eforturilor de securitate ale țărilor din regiune.

Batalionul multinațional de la Cincu - la nivel de brigadă - este una dintre cele mai importante componente din postura de apărare și descurajare a NATO în Flancul Estic, structura având peste 1.500 de militari desfăşurați permanent în România. Anul viitor, grupul de luptă de la Cincu va crește temporar la aproximativ 4.000 de militari, urmare misiunii franceze Aigle, care va presupune un exercițiu major la Cincu

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel