Submarinul strategic rusesc folosit pentru testarea rachetelor balistice Bulava urmează să fie retras din înzestrare

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 14.01.2021, citând o sursă aparținând structurilor de forță din nordul Rusiei, că submarinul strategic Dmitry Doskoy, Proiect 941, clasa Akula, va fi retras din compunerea Forțelor Navale, dar nu mai devreme de cinci ani.

“În anul 2021, submarinul este inclus în activitățile de pregătire pentru luptă planificate. Retragerea din înzestrare a acestuia este o problemă care se va pune peste cel puțin cinci ani”, a precizat sursa.

Anterior, șeful Sevmash, Mikhaik Budnichenko, declarase că, în anul 2020, a fost încheiat un contract pentru construirea altor două submarine strategice Proiect 955A, clasa Borey-A. Unul dintre acestea se va numi chiar Dmitry Donskoy. Potrivit precizărilor sursei agenției Tass, ciclul de construire a unor astfel de submarine durează aproximativ 7-8 ani.

Până de curând, submarinul Dmitry Donskoy a fost considerat cel mai mare submarin din lume. Locul acestuia a fost luat de noul submarin nuclear cu destinație specială Belgorod, care va fi purtătorul dronelor subacvatice Poseidon.

Dmitry Donskoy a fost lansat la apă în luna septembrie 1980 și a intrat în compunerea Forțelor Navale ale URSS în decembrie 1081. Inițial, armamentul de bază al acestuia a fost reprezentat de 20 de rachete balistice intercontinentale ale complexului D-19. În anul 2002, submarinul a fost modernizat, în baza Proiectului 941UM, după care a fost întrebuințat pentru testarea rachetelor balistice intercontinentale Bulava.

Comentariul autorului: Submarinul TK-208 Dmitry Donskoy este ultimul submarin Proiect 941 rămas în exploatare, fiind dotat cu 20 de rachete Bulava. Până de curând, s-a pus problema unei noi conversii a submarinului, care ar fi putut ambarca 200 de rachete de croazieră Kalibr.

Ultimele două submarine de acest tip, TK-17 Arkhanghelsk și TK-20 Severstal, au fost retrase deja din înzestrare și urmează să fie distruse. Începând din anul 2004, acestea au fost conservate și s-au aflat în rezerva Forțelor Navale.

În perioada 2004-2010, de la bordul submarinului TK-208 Dmitry Donskoy au fost efectuate 14 lansări-test ale rachetei balistice intercontinentale Bulava.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel