Submarinele rusești din Marea Neagră au exersat distrugerea navelor străine cu complexele de rachete Kalibr-PL

Ionel Copcea |
Data publicării:

Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a informat că, pe 03.11.2021, echipajele submarinelor Rostov pe Don și Veliky Novgorod au desfășurat un exercițiu privind executarea unui atac cu complexele de rachete Kalibr-PL asupra unui detașament de nave al adversarului convențional.

“După intrarea urgentă în imersiune, marinarii au executat lansări electronice de rachete asupra navelor adversarului, al cărui rol a fost jucat de o grupare tactică de nave purtătoare de rachete din compunerea FRMN”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenția Interfax.

Potrivit reprezentanților Statului major al FRMN, exercițiul la care au participat cele două submarine a avut un caracter planificat.

“Potrivit planului exercițiului, submarinele, care îndeplineau activități de pregătire pentru luptă pe mare, au primit ordin să lovească ținte navale, descoperite și clasificate anterior”, se mai menționează în comunicatul de presă.

Flota a șasea operativă din cadrul Forțelor Navale ale SUA a informat că, pe 30 octombrie, în Marea Neagră a intrat distrugătorul USS Porter, dotat cu rachete de croazieră Tomahawk.

Ulterior, Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a anunțat că forțe și mijloace din cadrul FRMN au început monitorizarea activităților distrugătorului american Porter în Marea Neagră.

 

Prezența SUA în Marea Neagră irită Federația Rusă

 

Comentariul autorului: Federația Rusă continuă să reacționeze la prezența navală a SUA și NATO în Marea Neagră. Cu o zi înainte, complexe de rachete de coastă de tip Bastion și Bal ale FRMN dislocate în Crimeea au simulat distrugerea navelor de luptă străine în acvatoriul Mării Negre.

Probabil, măsurile de răspuns adoptate de partea rusă vor continua până la ieșirea din Marea Neagră a distrugătorului Porter și a navei de comandament Mount Whitney, care este așteptată să sosească în regiune din portul Istanbul, unde a acostat în urmă cu câteva zile.

Trebuie precizat faptul că submarinele Rostov pe Don și Veliky Novgorod sunt singurele submarine operaționale ale FRMN aflate în Marea Neagră. Al treilea submarin de acest tip, Kolpino, este supus unor lucrări de întreținere și reparații la Sevastopol.

Alte două submarine, Stary Oskol și Krasnodar se află în portul Tartus din Siria și în estul Mării Mediterane, iar ultimul din cele șase submarine Proiect 636.3 ale FRMN, Novorossiysk, îndeplinește misiuni în Marea Baltică.

Submarinele din cadrul proiectului pot să lanseze la o salvă șase rachete ale complexului Kalibr-PL, asupra unor ținte navale sau terestre. Complexul întrebuințează în acest scop tuburile lans-torpilă cu calibrul de 533 de milimetri.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel