SUA vor reduce finanțarea NATO și vor redirecționa fondurile către Ucraina și Georgia

Eduard Pascu |
Data publicării:

Administrația Casei Albe vă reduce semnificativ contribuția sa la bugetul colectiv al NATO, relatează CNN, care citează surse din Pentagon și Alianță, transmite paginaderusia.

În prezent, Statele Unite asigură aproximativ 22% din finanțarea directă a NATO, fonduri care acoperă costurile de întreținere a Statului Major, investiții în securitatea comună și operațiuni militare.

Acest pas al SUA este în mare măsură unul simbolic, întrucât bugetul direct al NATO este relativ mic – aproximativ 2,5 miliarde de dolari și este separat de bugetele naționale de apărare, care, potrivit NATO, ar trebui să reprezinte 2% din PIB.

Oficialii Departamentului Apărării din SUA au declarat că administrația Trump este dornică să-și reducă contribuția la aproximativ 16%, aducându-l în concordanță cu contribuția Germaniei, care este de 14,8%.

Casa Albă, amintește CNN, deja a convenit cu NATO noua formulă de contribuții la bugetul general al alianței.

Pentagonul notează că economiile vor ajuta la finanțarea altor eforturi americane în domeniul apărării și securității în Europa, „în special pentru programele de apărare ale Ucrainei și Georgiei.

În 2019, partea civilă a bugetului NATO a fost stabilită la aproximativ 260,5 milioane de dolari și a fost utilizată în principal pentru finanțarea sediului NATO din Belgia și cheltuielile administrative.

Bugetul militar este mai mare de 1,56 miliarde de dolari și este utilizat pentru a finanța unele dintre operațiunile comune și centrul strategic de comandă al NATO, precum și activitatea de formare și cercetare. Aceasta este doar o parte din totalul cheltuielilor cu apărarea ale țărilor membre, care, conform estimărilor NATO, se vor ridica la peste 1 trilion de dolari în 2019.

Vezi și: Ucraina, îngrijorată de blocarea ajutorului militar al SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel