SUA vor continua retragerea din Siria

Eduard Pascu |
Data publicării:
Secretarul american al apărării, Mark Esper
Secretarul american al apărării, Mark Esper

SUA îşi vor continua retragerea din nordul Siriei şi niciun soldat american nu va ajuta să se facă respectată "zona de securitate" între kurzi şi Turcia, a avertizat vineri ministrul american al apărării, Mark Esper, citat de France Presse, transmite Agerpres.

Esper a precizat presei la Pentagon că forţele americane vor rămâne în contact cu Turcia şi combatanţii kurzi din Forţele Democratice Siriene (FDS), cărora SUA le-au fost aliate în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

"SUA îşi continuă retragerea deliberată din nord-estul Siriei, aşa cum a anunţat anterior. Protecţia soldaţilor noştri rămâne prioritatea noastră absolută şi, ca întotdeauna, forţele americane se vor apăra împotriva oricărei ameninţări" în timpul acestei retrageri, a menţionat el. "Niciun soldat nu va participa pe teren la respectarea acestei zone de securitate, dar vom rămâne în comunicare cu Turcia şi combatanţii FDS", a adăugat ministrul.

Potrivit unui înalt responsabil al Pentagonului, SUA vor menţine totuşi o supraveghere aeriană a zonei pentru a se asigura în special de securitatea închisorilor unde sunt deţinuţi combatanţii Statului Islamic. Ministrul apărării a indicat că i-a telefonat omologului său turc, Hulusi Akar, pentru a protesta împotriva încălcărilor încetării focului anunţate joi. "Tocmai am vorbit la telefon cu ministrul turc al apărării", a spus el într-o declaraţie citită jurnaliştilor convocaţi la sediul Pentagonului.

"Am reiterat poziţia SUA că Turcia trebuie să respecte toţi termenii acordului şi că noi aşteptăm din partea Turciei ca ea să asigure securitatea şi bunăstarea întregii populaţii în zona controlată de forţele turce", a adăugat el.

Bombardamentele forţelor Ankarei au ucis vineri 14 civili în nordul Siriei, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului OSDO, în timp ce Turcia acceptase să suspende ofensiva timp de cinci zile, solicitând o retragere a forţelor kurde de la frontiera sa pentru a-i pune capăt definitiv. "Protejarea minorităţilor religioase şi etnice în regiune rămâne un obiectiv al administraţiei americane", a asigurat ministrul.

"Eu i-am amintit de asemenea că Turcia este responsabilă de menţinerea securităţii deţinuţilor din Statul Islamic în zonele vizate", a mai spus Esper. 

Vezi și: Bashar al-Assad: Este o invazie și o agresiune. Siria va răspunde la asalt

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel