SUA testează Baltica, în imediata apropiere de Rusia. Rachetele SM-6, dislocate pentru protecția convoaielor navale

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: U.S. Navy
Photo source: U.S. Navy

Forțele Navale americane din Europa, în coodonare cu armata daneză au testat din nou, pe insula Bornholm, întrebuințarea rachetelor SM-6 cu lansare de la sol, în misiuni de protecție a convoaielor navale.

Activitatea a fost desfășurată în perioada 3 - 5 mai și a constat în dislocarea pe Insula Bornholm (Danemarca), situată în sud-vestul Mării Baltice, a unui lansator de rachete portabil și containerizat, potrivit unui comunicat de presă emis de Flota a șasea americană.

Lansatorul de rachete containerizat, portabil, terestru, în comparație cu un lansator de rachete de la bord (pe navele de luptă – nota autorului), crește flexibilitatea Marinei (SUA) de a muta și de a folosi sistemele de arme de la țărm pentru a sprijini securitatea navală de-a lungul liniilor maritime de comunicație.

Marina americană a efectuat, pentru prima dată, această operațiune pe insula Bornholm, în septembrie 2023.

 

 

”Această a doua iterație continuă să reafirme angajamentul nostru față de un puternic aliat NATO de securitate și consolidează parteneriatul SUA-Danemarca”, au afirmat Forțele Navale americane din Europa, pe 8 mai.

 

Despre racheta SM-6 multifuncțională și Insula Bornholm 

 

Nota autorului: Racheta multifuncțională SM-6 este una extrem de versatilă putând fi folosită atât pentru lovirea țintelor aeriene, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și rachete de croazieră, cât și a țintelor navale și terestre.

Propulsia rachetei este asigurată de un motor în două trepte care îi asigură o rază maximă de acțiune de 370 de km la o viteză de 3,5 Mach, potrivit publicației Missile Threat. Este lansată de la bordul navelor de luptă, de la sol, iar în 2021 un avion F/A-18F Super Hornet al Marinei SUA a fost fotografiat în zbor cu o rachetă care pare a fi SM-6, potrivit Aviation Week. Prețul unei rachete SM-6 este estimat la 4,3 milioane de dolari.

2. Photo sour... (lansator-sm-6-descarcat-din-c-17-aerodromul-bornholm--danemarca--septembrie-2023_38991600.jpeg)

Insula Bornholm are o poziție strategică fiind situată pe axa centrală (orientată pe direcția aproximativă SV-NE) a Mării Baltice. Potrivit Heritage Foundation, există trei insule cheie pentru securitatea în Marea Baltică, toate aflate pe această axă. Prima dintre ele este arhipelagul Aland (Finlanda) situat aproximativ la intersecția golfurilor Botnik și Finic. Cea de-a doua este insula Gotland (Suedia) aflată în mijlocul Mării Baltice iar cea de-a treia este Insula Bornholm situată la aproximativ 200 km E de strâmtorile daneze care leagă Baltica de Atlantic. Distanța dintre Aland și Gotland este de aproximativ 300 de km, la fel cât este între Gotland și Bornholm.

Odată cu aderarea Finlandei și Suediei, NATO are acum posibilități mult mai mari de a securiza traficul maritim și aerian din zona baltică, iar o permanentizare a prezenței rachetelor SM-6 pe această axă ar putea fi luată în calcul pentru a diversifica apărarea în regiunea baltică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel