SUA sunt dispuse să susțină noua formulare a rezoluției de încetare a focului din Gaza

Negocierile privind textul rezoluției sunt în desfășurare de la începutul săptămânii și au fost până acum legate de o definiție precisă privind încetarea luptelor în Fâșia Gaza și metoda de inspecție a vehiculelor care ar trebui să aducă ajutor umanitar.

Consiliul de Securitate al ONU și-a amânat din nou votul asupra unei rezoluții privind conflictul dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas. Membrii Consiliului au dezbătut rezoluția încă de la începutul acestei săptămâni.

Potrivit unor surse diplomatice, Statele Unite sunt acum dispuse să susțină cel mai recent proiect al textului rezoluției, care ar trebui votat vineri. Proiectul final solicită „măsuri urgente” pentru a crește volumul ajutorului umanitar transportat în Fâșia Gaza. Cu toate acestea, cel mai recent proiect revizuit al rezoluției nu menționează cererea de încetare imediată a luptei, subiect pe care Statele Unite, principalul aliat al Israelului, îl respinge.

Negocierile în Consiliul de Securitate sunt în desfășurare de marți, dar statele nu au reușit încă să cadă de acord asupra redactării rezoluției. Printre punctele de dispută a fost o propunere ca inspecția camioanelor care intră în Fâșia Gaza să fie efectuată de ONU și nu de Israel, așa cum este cazul în prezent. „Ochii lumii sunt concentrați asupra SUA”, a scris AFP. Statele Unite, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, ar putea respinge un proiect de rezoluție pe care Washingtonul o consideră prea critică la adresa Israelului.

Proiectul de rezoluție privind încetarea focului umanitar în Fâșia Gaza a fost respins de veto de SUA

Ultima rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Fâșia Gaza, depusă tot de Emiratele Arabe Unite pe 8 decembrie, tocmai a fost respinsă de SUA. Ceilalți membri ai CS-ONU au fost în favoarea, cu excepția Regatului Unit, care s-a abținut de la vot. Rezoluțiile UNSC sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar aplicarea lor poate fi o problemă în practică.

Fâșia Gaza a fost ținta bombardamentelor israeliene și a operațiunilor militare terestre de câteva săptămâni. Potrivit autorităților din Gaza, peste 20.000 de oameni și-au pierdut deja viața acolo, majoritatea celor peste 2 milioane de locuitori au fost nevoiți să-și părăsească casele, iar situația umanitară este catastrofală. Statul evreu justifică atacul asupra Fâșiei Gaza ca răzbunare pentru atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.200 de oameni, potrivit surselor israeliene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel