SUA spun că statul Iran este o bază teroristă. Teheranul răspunde și arată cu degetul către Arabia Saudită

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat marţi Iranul că este ''noua bază'' a reţelei jihadiste Al-Qaida, ''mai periculoasă'' decât cea din Afganistan în momentul atacurilor din 11 septembrie 2001, relatează Agerpres, citând AFP.

Într-un discurs rostit la Washington, cu opt zile înainte de încheierea mandatului preşedintelui Donald Trump, Mike Pompeo a confirmat, de asemenea, oficial, pentru prima dată, uciderea în august pe străzile din Teheran, a numărului doi al Al-Qaida Abdullah Ahmed Abdullah, alias Abu Mohammed al-Masri. New York Times relata în noiembrie că acesta a fost împuşcat de agenţi israelieni în cadrul unei misiuni secrete comandate de Statele Unite.

Secretarul de stat american nu a evocat circumstanţele morţii şi nici nu a confirmat implicarea israeliană şi americană. Însă el a folosit acest eveniment recent pentru a-şi susţine acuzaţiile de legături între Iranul şiit şi reţeaua islamistă sunnită fondată de Osama ben Laden, adesea contestate sau minimizate de mai mulţi specialişti.

''Al-Qaida are o bază nouă: este Republica Islamică Iran'', a declarat el în faţa Clubului Naţional de Presă. ''Rezultatul - creaţia diabolică a lui Ben Laden urmează să se întărească şi să-şi sporească mijloacele de acţiune. Dacă ignorăm această axă Iran/Al-Qaida, este pe riscul şi pielea noastră. Trebuie să o recunoaştem. Trebuie să o înfruntăm. Trebuie să o înfrângem'', a afirmat responsabilul american.

Potrivit lui, vârful de lance al politicii de ''presiune maximă'' împotriva Teheranului care l-a determinat pe Donald Trump să retragă Statele Unite în 2018 din acordul internaţional menit să împiedice Iranul să achiziţioneze arme nucleare, este exact în 2015, în paralel cu negocierea acestui text pe care alianţa l-a construit cu adevărat.



Iranul răspunde acuzelor SUA

 

Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif i-a răspuns pe Twitter secretarului de stat american Mike Pompeo la acuzaţiile potrivit cărora Iranul ar fi ''noua bază'' a Al-Qaida, făcând referire la legăturile SUA cu Arabia Saudită.

''Nimeni nu poate fi păcălit. Toţi teroriştii din (11 septembrie) veneau din destinaţii favorite (ale domnului Pompeo) din Orientul Mijlociu; Niciunul din Iran'', a scris Mohammad Javad Zarif.
 

Majoritatea autorilor atacurilor din 11 septembrie 2001 din Statele Unite erau de origine saudită.

''De la desemnarea Cubei (ca stat care 'susţine terorismul', anunţată cu o zi înainte de Pompeo) ''până la acuzaţiile (împotriva Iranului) despre Al-Qaida, 'Domnul Noi minţim-trişăm-furăm îşi încheie în mod patetic cariera dezastruoasă cu minciuni şi tonuri belicoase'', a scris ministrul Zarif.

Zarif a făcut referire la comentariile făcute de Pompeo în 2019 privind experienţa sa de director al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) în 2017 şi 2018. ''Am minţit, am trişat, am furat'', a declarat secretarul de stat.

Acuzată de mai multe ori de Washington că a găzduit membri ai reţelei lui Osama ben Laden, Republica Islamică (şiită) Iran a negat întotdeauna cea mai mică legătură cu acest grup jihadist sunnit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel