SUA sprijină Germania în retragerea din proiectul Nord Stream 2

Eduard Pascu |
Data publicării:
Președintele american Donald Trump. Sursă foto: The White House Facebook
Președintele american Donald Trump. Sursă foto: The White House Facebook

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că va sprijini Germania să renunțe la un proiectul Nord Stream 2 după presupusa otrăvire a lui Aleksei Navalîi, dar a susținut că Berlinul ar putea fi prea „slăbit” în ceea ce privește securitatea energetică pentru a putea face acest lucru.

Întrebat despre acest subiect Trump a spus că administrația sa a consiliat mult timp membrul alianței NATO, Germania, împotriva acordului Nord Stream 2 încheiat cu Rusia, adăugând că Germania este deja prea dependentă de energia rusă.

''Absolut'', a spus Trump, arătându-și sprijinul pentru o potențială retragere germană din acordul energetic încheiat cu Rusia. ''Dar nu cred că Germania o poate face chiar acum. Pentru că Germania se află într-o poziție foarte slabă din punct de vedere energetic. Își închid toate centralele, nucleare, pe cărbune, închid multe facilități. Și s-au pus într-o poziție foarte proastă, sincer, foarte foarte proastă”, a spus Trump, transmite Anadolu.

Referindu-se la un subiect preferat, el a spus că NATO există pentru a proteja Europa față de Rusia, dar Germania a plătit miliarde de dolari Rusiei într-un moment în care este „codașă” cu cotizațiile sale anuale către Alianță.

Conducta Nord Stream 2, menită să dubleze capacitatea anuală actuală de 55 miliarde de metri cubi a conductei Nord Stream, este un proiect comun de 1.200 de kilometri încheiat între Gazprom din Rusia și cinci companii europene.

Țările de-a lungul traseului, inclusiv Germania, Finlanda și Suedia, au acordat deja autorizații, iar Danemarca, care inițial și-a exprimat opoziția față de proiect, și-a dat acceptul anul trecut.

 

Germania amenință Rusia cu retragerea din Nord Stram 2 

 

Duminică, ministrul german de externe Heiko Maas a declarat săptămânalului Bild am Sonntag: „Sper că rușii nu ne vor forța să ne schimbăm poziția cu privire la Nord Stream 2. Dacă nu vor exista contribuții din partea rusă cu privire la anchetă în următoarele zile, va trebui să ne consultăm cu partenerii noștri.”

Rusia neagă orice implicare în otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalîi.

Trump a declarat sâmbătă că nu există „nici o dovadă” că Aleksei Navalîi a fost otrăvit, în ciuda unei declarații contrare a secretarului de stat american Mike Pompeo.

"Statele Unite sunt profund îngrijorate de concluziile preliminare raportate de experții medicali germani conform cărora activistul opoziției ruse Aleksei Navalîi a fost otrăvit", a spus Pompeo. "În cazul în care rapoartele se dovedesc exacte, Statele Unite susțin solicitarea UE pentru o investigație amănunțită și sunt gata să sprijine acest efort".

După ce Londra a concluzionat că Novociok a fost folosit într-un atac din 2018 din orașul britanic Salisbury asupra fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei sale, Trump a minimizat în mod similar orice responsabilitate sau consecințe pentru Rusia asupra presupusei otrăviri.

Citește și: Lukașenko: 'Serviciile de informații au interceptat o convorbire din Occident iar otrăvirea lui Navalniî e falsă'. Belarusul o va trimite către FSB

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel