Operațiunea terestră din Gaza. SUA recunosc că există divergențe în rândul Departamentului de Stat cu privire la abordarea în Gaza

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, prezintă dovezi că gruparea teroristă Jihadul Islamic Palestinian se afla în spatele unui atac care a lovit un spital din Gaza. Sursa foto: IDF.
Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, prezintă dovezi că gruparea teroristă Jihadul Islamic Palestinian se afla în spatele unui atac care a lovit un spital din Gaza. Sursa foto: IDF.

Guvernele Statelor Unite și ale țărilor europene cer Israelului să amâne începerea operațiunii terestre în Fâșia Gaza și să acorde timp negocierilor secrete mediate de Qatar pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

Bloomberg, citează persoane care cunosc detalii despre procesul negocierilor,  care relatează că reprezentanții Statelor Unite și ai țărilor europene negociază cu Hamas, recunoscută ca organizație teroristă, cu medierea Qatarului, unde se află conducerea politică a grupării.

Update: Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a recunoscut existenţa unei dezbateri interne în Departamentul de Stat asupra poziţiei pe care administraţia a adoptat-o cu privire la războiul din Gaza dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, relatează Agerpres.

Blinken a recunoscut că izbucnirea conflictului i-a afectat pe unii angajaţi la nivel personal. El a apărat totodată politica adoptată de autorităţile americane.

Blinken a trimis mesajul după demisia lui Josh Paul, responsabil cu Afacerile Parlamentare al Biroului Politic Militar al Departamentului de Stat, care în scrisoarea sa de demisie a denunţat sprijinul "orb doar în favoarea uneia dintre părţi" acordat de administraţia preşedintelui Joe Biden, ceea ce duce la decizii "mioape, distructive şi în contradicţie cu valorile'' pe care se laudă că le apără.

Blinken a subliniat că unii diplomaţi şi angajaţi locali din regiune au fost "direct afectaţi de violenţă, inclusiv de pierderea celor dragi şi a prietenilor".

Blinken a declarat că administraţia Biden regretă "pierderea tuturor vieţilor nevinovate" în conflict, israeliene şi palestiniene deopotrivă.

El a reiterat că administraţia americană "susţine pe deplin dreptul Israelului de a se apăra", dar a clarificat că acest lucru trebuie făcut respectând dreptul internaţional şi luând "toate măsurile de precauţie pentru a proteja civilii" din Gaza.

****

După eliberarea de către Hamas a doi ostatici din Gaza, SUA și mai multe guverne din Europa presează Israelul să rețină lansarea unei invazii terestre a Gaza, temându-se că incursiunea nu va distruge eforturile de elibera și ceilalți ostatici, spune și un înalt oficial diplomatic pentru The Times of Israel.

Guvernele occidentale care presează în prezent asupra Israelului au fiecare cetățeni printre cei răpiți și cred că cu cât va trece mai mult timp, cu atât va fi mai greu să se asigure eliberarea ostaticilor, spune oficialul.

Guvernele recunosc că o invazie terestră este foarte probabilă și nu îi cer Israelului să renunțe la operațiune, ci mai degrabă să aştepte să încerce să vadă dacă eforturile diplomatice suplimentare pot avea succes, spune înalt oficial diplomatic.

IDF nu a declanșat încă operațiunea terestră în Gaza și rămâne încă în așteptare.Camioane cu ajutor umanitar au început să traverseze punctul de trecere a frontierei Rafah din Egipt către Fâșia Gaza, se putea observa pe imaginile de la televiziunea de stat egipteană, relatează Reuters.

Anterior, camioane care transportau medicamente erau pregătite, iar personalul de frontieră se afla pe partea egipteană a trecerii, a declarat o sursă de securitate și un lucrător umanitar.

 

Președintele SUA, răspuns ambiguu

 

Președintele Biden a fost întrebat de reporteri vineri seara (în jurul orei 3,ora României), în timp ce se îmbarca pe Air Force One special, dacă Israelul ar trebui să amâne viitoarea operațiune la sol din Gaza pentru a elibera mai mulți ostatici, iar el a răspuns simplu: „Da”.

La nici o oră după declarația președintelui, Casa Albă a precizat că Biden era departe și nu a auzit bine întrebarea în mediul zgomotos. El a crezut că de aceea reporterii întrebau dacă ar dori să fie eliberați mai mulți ostatici.

Vineri, datorită negocierilor internaționale, în care au fost implicați și Qatarul și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), a fost posibilă eliberarea lui Judith Raanan și a fiicei sale Natalie.

Hamas spune că ține 200 de ostatici în Fâșia Gaza și alți 50 sunt în mâinile altor grupuri armate. Peste 20 de ostatici au fost uciși de atacurile aeriene israeliene, potrivit Hamas.

 

Un summit pentru pace a început la Cairo

 

Sâmbătă a început la Cairo un summit internațional de pace care vizează atenuarea conflictului dintre Israel și Fâșia Gaza, care este controlată de mișcarea palestiniană radicală Hamas. Sunt așteptați să participe reprezentanți din aproximativ 12 țări arabe și europene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel